Gidon Kremer

Faktaboks

Gidon Kremer

latvisk: Gidons Krēmers

Født
27. februar 1947, Riga, Latvia [den gang: Sovjetunionen]
Av /Kremerata Baltica MagicTeam.

Artikkelstart

Gidon Kremer er en latvisk fiolinist og dirigent av tysk avstamning.

Kremer fikk som fireåring undervisning av sin far og bestefar og fra 1954 av Voldemar Sturesteps ved konservatoriet i Riga. Fra 1965 til 1973 studerte han hos David Ojstrakh i Moskva.

I studietiden vant Kremer priser i flere store konkurranser: i Dronning Elisabeth-konkurransen i Brussel (1967), i Montreal (1969) og førsteprisen i både Paganini-konkurransen i Genova (1969) og Tsjaikovkij-konkurransen i Moskva (1970).

I 1975 fikk Kremer lov til å dra til utlandet for å gi konserter og debuterte så i London. Han har etablert seg som en av de mest særegne og virtuose nålevende fiolinister. Ikke minst har han gjort en stor innsats for samtidsmusikken og har bestilt henholdsvis spilt verk av blant andre Alfred Schnittke, Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt, Luigi Nono og Gia Kantsjeli. I 1981 stiftet han en kammermusikkfestival i Lockenhaus i Østerrike som han ledet helt fram til 2011 da han overgav ledelsen til cellisten Nicolas Altstaedt.

I 1997 grunnla Kremer strykeorkesteret Kremerata Baltica som består av unge musikere fra de tre baltiske landene og er hans faste samarbeidspartner. Han har spilt inn mer enn 120 plater, ikke minst med Kremerata Baltica, men også i samarbeid med for eksempel Daniil Trifonov, Martha Argerich, Mischa Maisky, Claudio Abbado, Kim Kashkashian, Leonard Bernstein, Heinz Holliger, Khatia Buniatishvili, Nikolaus Harnoncourt, Neville Marriner og Jurij Basjmet.

Kremer spiller for tiden på en Nicola Amati fra 1641.

Utmerkelser (utvalg)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg