Giambattista Piranesi

Faktaboks

Giambattista Piranesi
født:
1720
død:
1778

Giambattista Piranesi var en italiensk arkitekt, tegner, trykker og kunst-teoretiker. Hans store illustrasjoner av det klassiske og samtidige Roma og omegn bidro til Romas ry og til frem­vekst av klassisisme.

Piranesi dro til Roma i 1720 som tegner for den venezianske am­­bassadør i byen. Han studerte med de le­dende illustratører og slo seg permanent ned i Roma fra 1745. Her utviklet han sin egen kobberstikkteknikk, med rike teksturer og dristige kontraster mellom lys og skygge. Han skapte om lag 2000 slike stikk.

Av hans tidlige samlinger er Carceri d’In­venzione (ca. 1745) spesielt bemerkelsesverdige for sine fantasifulle romvirkninger. I tillegg utga han blant annet serien Antichità Romane (1756), Ve­dute di Roma (enkelttrykk 1748–1778) og de greske templer i Paestum (1777–1778). Hans nøyaktighet, kombinert med dramatisk uttrykk, gjør hans stikk til bemerkelsesverdige fremstillinger av arkitektur.

Som arkitekt tegnet han ik­ke mange byggverk, men hans Piazza dei Cavalieri di Malta (1765) på Aven­tinhøyden i Roma har hans typiske pittoreske stil. Plassen har dessuten en port med et berømt kikkhull, hvor man ser Peterskuppelen som blikkpunkt gjen­nom en hagegang. Han tegnet de­ss­uten her Villa del Priorato di Malta og kirken S. Maria del Priorato (1765), som er et tidlig og utsøkt eksempel på klassisisme.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jonathan Scott: Piranesi, London og New York 1975;
  • utstillingskatalogen Piranesi nei luoghi di Piranesi, Roma 1979.
  • François Girard har regissert en film hvor Piranesis «Carceri d’invenzione» er gjenskapt romlig ved datateknikk (Rhom­bus Media Inc., 1997).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg