Giacomo Quarenghi

Faktaboks

Giacomo Quarenghi
Født
20. september 1744, Rota d'Imagna, Venezia
Død
18. februar 1817, St. Petersburg
Giacomo Quarenghi
Av .
Quarenghis tegning av scenen i Hermitagen i St. Petersburg, tegnet en gang før 1787
Av /Nasjonalmuseet i Warszawa.

Artikkelstart

Giacomo Quarenghi var en italiensk arkitekt. Han var hoffarkitekt for Katarina 2 og kjent for en lang rekke monumentalbygg i og omkring St. Petersburg.

Han studerte malerkunst i Bergamo og Roma, men fikk snart større interesse for arkitektur og ble sterkt inspirert av Andrea Palladios klassisisme.

I 1779 ble han invitert av Katarina 2 til St. Petersburg, hvor han levde og virket resten av sitt liv og sterkt bidrog til å gi byen dens klassisistiske preg. Blant hans første arbeider i Russland var det engelske palass ved Peterhof (Petrodvorets), som senere er gått tapt.

I St. Petersburg tegnet han bl.a. det russiske vitenskapsakademiet (1785-90), Katarinainstituttet (nå Saltykov-Sjtsjedrin-biblioteket, 1804-07) og Smolnij-instituttet (1806-08), foruten flere av bruene over Neva.

Ved den keiserlige residens Tsarskoje Selo står han ansvarlig for badeanlegget, konserthallen, kirken og Aleksanderpalasset.

Et eksempel på Quarenghis palladianske stil kan studeres ved Elghammar herregård i Södermanland i Sverige, som han tegnet for sin venn Curt von Stedingk, Sveriges ambassadør til Russland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg