Gherla

Artikkelstart

Gherla er en by i Romania, Transilvania, 35 km nordøst for Cluj-Napoca. Byen har 23 000 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
gˈe-
Også kjent som

ungarsk Szamosújvár, armensk ՀայաքաղաքHayakaghak, latin Armenopolis, tysk Armenierstadt

Den armensk-katolske katedralen i barokk-stil fra slutten av 1700-tallet (Den hellige treenighetskirken, innviet 1798) dominerer bybildet. Byen har en del treindustri og næringsmiddelindustri.

Historikk

I utkanten av det nåværende Gherla var det i romersk tid en borg fra cirka 110 e.Kr. Gherla er første gang nevnt i dokumenter i 1291. På 1500-tallet, da Transilvania ble et selvstyrt fyrstedømme under osmansk overhøyhet, ble det bygd en festning (Martinuzzi-festningen). Etter at festningen hadde mistet sin strategiske betydning, ble den i 1785, da Transilvania var under østerriksk styre, omgjort til sentralfengsel for provinsen. I det kommunistiske Romania etter andre verdenskrig ble fengslet kjent som et av de verste for politiske fanger, samtidig som det var et vanlig fengsel. Etter kommunismens fall i 1989 fungerer det som høyrisikofengsel.

Dagens Gherla ble grunnlagt rundt 1700 av armenere som hadde fått tillatelse fra den østerrikske keiseren til å anlegge en by der (Armenopolis). De tilhørte en gruppe armenere som til da hadde hatt opphold i Moldova. De armenske kirkene som ble reist i Gherla, var armensk-katolske, det vil si en unert kirke som godtok pavens autoritet. Armenerne i Gherla utgjør i dag en svært liten minoritet. Flertallsbefolkningen er rumensk med en betydelig ungarsk minoritet.

Byen var ungarsk til 1920 og fra 1940 til 1945. Under kommunistdiktatoren Nicolae Ceaușescu var det planer om å sanere deler av sentrum i barokkbyen til fordel for et nytt administrasjonsbygg og andre blokker, men planene ble aldri realisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg