Gertrude Stein

Faktaboks

Gertrude Stein
Uttale
stain
Født
3. februar 1874, Allegheny (nå del av Pittsburgh), Pennsylvania, USA
Død
27. juli 1946, Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine, Frankrike
Portrett av Gertrude Stein malt av Pablo Picasso. Eier: Metropolitan Museum of Art, New York City, USA.
Gertrude Stein
Av /Metropolitan Museum of Art.
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Gertrude Stein i januar 1935
Gertrude Stein
Av .

Artikkelstart

Gertrude Stein var en amerikansk forfatter og kunstsamler som var bosatt i Paris mesteparten av sitt liv.

Stein er mest kjent for sin modernistiske litteratur og for sin litterære salong som samlet unge radikale kunstnere. Hun hadde stor innflytelse på en rekke amerikanske forfattere, som Ezra Pound, Sherwood Anderson og Ernest Hemingway, og regnes som en drivkraft for utviklingen av moderne kunst og litteratur.

Oppvekst og tidlig voksenliv

Gertrude Stein ble født i Allegheny i Pennsylvania, i en velutdannet tysk-jødisk immigrantfamilie med fem barn. Familien hadde flere opphold i Europa, og Stein lærte tidlig flere språk. I 1897 fullførte hun psykologistudier ved Radcliffe College, et kvinnecollege tilknyttet Harvard University. Etterpå gikk hun fire år på Johns Hopkins Medical School, men sluttet i 1901 uten å ta eksamen.

I 1903 flyttet hun til sin bror Leo, som var kunstkritiker og kunstsamler i Paris. I årene som kom, bygget søskenparet opp en av de første store samlingene av kubistisk og moderne kunst, med bilder av Pablo Picasso, Henri Matisse, André Derain, Georges Braque, Juan Gris og andre unge kunstmalere. Hver lørdag holdt de salong i leiligheten i 27, rue de Fleurus, der blant andre avantgardemalere som Picasso, Matisse og Braque og forfattere som Hemingway, Pound, Anderson, Paul Bowles og Guillaume Apollinaire var gjester. Flere av kunstnerne utviklet hun livslange vennskap med, og hun regnes som Hemingways mentor. I 1907 møtte hun Alice B. Toklas, som ble hennes livsledsager, og som flyttet inn i søskenparets leilighet to år senere.

Forfatterskap

Stein skrev både romaner, skuespill, noveller, libretto og dikt. Hennes forfatterskap er blitt betegnet som litteraturens svar på kubismen og viser påvirkning fra Picasso og Paul Cézanne. Skrivestilen var lekende, preget av stream of consciousness eller «bevissthetsstrøm» samt brudd og gjentagelser. Et typisk eksempel er sitatet: «A rose is a rose is a rose is a rose.»

I 1914 utga hun Tender Button, som regnes som hennes mest kjente eksperimentelle arbeid. Boken ble utgitt på eget forlag og er delt inn i tre deler: Mat, Objekter og Rom. Her beskriver Stein tingenes overflate og legger vekt på ordenes lyd og rytme fremfor betydning. Hun bryter med vante former og grammatikalske og syntaktiske regler. Hennes skrivestil kom til å øve stor innflytelse på en rekke unge, amerikanske forfattere, blant annet Pound, Anderson og særlig Hemingway.

Stein og søsknene levde av avkastningene fra farens eiendommer mesteparten av livet. Først etter suksessen med selvbiografien The Autobiography of Alice B. Toklas i 1933 (norsk oversettelse Alice B. Toklas' sjølvbiografi, 1977), ble hun rik ved egen hjelp. The Autobiography of Alice B. Toklas handler, til tross for tittelen, om hennes eget liv i Paris i mellomkrigstiden. Boken nådde et bredt publikum og ble en bestselger i Amerika. Stein reiste dit på en foredragsturné i 1933–1934 og besøkte 23 stater.

Hennes spesielle opplesningsstil vakte oppsikt, og turneen fikk stor pressedekning. Da hun kom tilbake til Europa, hadde hun inngått en publiseringsavtale med Random House. I løpet av 1930-årene utga hun:

 • Portraits and Prayers (1934)
 • Lectures in America and Narration (1935)
 • The Geographical History of America (1936)
 • Picasso (1938)
 • The World Is Round (1939, som var hennes første barnebok)

Ved utbruddet av andre verdenskrig flyttet Stein og Toklas til en landeiendom i Bilignin i Ain i Rhône-Alpene. Paret, som begge var jøder, unnslapp forfølgelse takket være sine innflytelsesrike venner, blant annet Bernard Fäy fra Vichy-regimet. Stein døde 72 år gammel av magekreft i Neuilly-sur-Seine i 1946 og ble gravlagt på kirkegården Père-Lachaise i Paris.

I ettertid er kritikerne uenige om betydningen av Gertrude Steins forfatterskap, men få stiller spørsmål ved hennes sterke innflytelse på moderne litteratur og en ny generasjon forfattere.

Utvalgte verker

 • Three Lives (1909)
 • Tender Buttons (1915)
 • The Making of Americans (1925) Finn boken i Google books
 • How to Write (1931) Finn boken i Google books
 • The Autobiography of Alice B. Toklas (1933)
 • Lectures in America (1935)
 • Picasso (1938)
 • Wars I Have Seen (1945)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg