Gerrit van Honthorst var en nederlandsk maler som var elev av Abraham Bloemaert i Utrecht. Han sluttet seg i Italia til Caravaggios retning, der han fikk navnet Gherardo della Notte (it., 'natt-Gerard'), på grunn av sine mange fremstillinger av nattstemninger med fakkellys og lignende.

Han malte helst genrescener med festende mennesker, men også mytologiske og bibelske motiver, som for eksempel hovedverket i klosterkirken i Albano (1618).

Han portretterte flere av sin tids fyrster, Karl 1 av England og Christian 4 av Danmark-Norge. Christian 4. lot ham og hans bror Willem utføre malerier for slottet Kronborg med motiver fra Danmarks historie. En del av disse ble i 1659 ført som krigsbytte til Sverige, og befinner seg nå i Drottningholm og Maltesholm.

Som hoffmaler for Oranje-familien bodde han for det meste i Haag og fikk en viss betydning for den hjemlige kunst, blant annet for Frans Hals og Rembrandt. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier Peters korsfestelse (1616) utført i penn og lavering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.