Konserten av . Falt i det fri (Public domain)

Gerrit van Honthorst

Faktaboks

Gerrit van Honthorst
Gerrit Gerard van Honthorst
uttale:
hˈonthorst
født:
4. november 1592, Utrecht, nederland
død:
27. april 1656, Utrecht, Nederland

Bildet er på Museo Thyssen-Bornemisza i Wien.

Gerrit van Honthorst var en nederlandsk maler som var elev av Abraham Bloemaert i Utrecht. Han sluttet seg i Italia til Caravaggios retning, der han fikk navnet Gherardo della Notte (it., 'natt-Gerard'), på grunn av sine mange fremstillinger av nattstemninger med fakkellys og lignende.

Han malte helst genrescener med festende mennesker, men også mytologiske og bibelske motiver, som for eksempel hovedverket i klosterkirken i Albano (1618).

Han portretterte flere av sin tids fyrster, Karl 1 av England og Christian 4 av Danmark-Norge. Christian 4. lot ham og hans bror Willem utføre malerier for slottet Kronborg med motiver fra Danmarks historie. En del av disse ble i 1659 ført som krigsbytte til Sverige, og befinner seg nå i Drottningholm og Maltesholm.

Som hoffmaler for Oranje-familien bodde han for det meste i Haag og fikk en viss betydning for den hjemlige kunst, blant annet for Frans Hals og Rembrandt. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier Peters korsfestelse (1616) utført i penn og lavering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg