Konserten. Av . Falt i det fri (Public domain)

Gerrit van Honthorst

Faktaboks

Gerrit van Honthorst
Gerrit Gerard van Honthorst
Uttale
hˈonthorst
Født
4. november 1592, Utrecht, Nederland
Død
27. april 1656, Utrecht, Nederland

Bildet er på Museo Thyssen-Bornemisza i Wien.

Artikkelstart

Gerrit van Honthorst var en nederlandsk maler som var elev av Abraham Bloemaert i Utrecht. Han sluttet seg i Italia til Caravaggios retning, der han fikk navnet Gherardo della Notte (italiensk 'natt-Gerard'), på grunn av sine mange fremstillinger av nattstemninger med fakkellys og lignende.

Han malte helst genrescener med festende mennesker, men også mytologiske og bibelske motiver, som for eksempel hovedverket i klosterkirken i Albano (1618).

Han portretterte flere av sin tids fyrster, Karl 1 av England og Christian 4 av Danmark-Norge. Christian 4. lot ham og hans bror Willem utføre malerier for slottet Kronborg med motiver fra Danmarks historie. En del av disse ble i 1659 ført som krigsbytte til Sverige, og befinner seg nå i Drottningholm og Maltesholm.

Som hoffmaler for Oranje-familien bodde han for det meste i Haag og fikk en viss betydning for den hjemlige kunst, blant annet for Frans Hals og Rembrandt. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier Peters korsfestelse (1616) utført i penn og lavering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg