Germanicus

Faktaboks

Germanicus

Julius Caesar Germanicus

Uttale
germˈanicus
Født
24. mai 15 fvt.
Død
10. oktober 19 evt., Antiokia
Kan være født i 16 fvt.
Germanicus (Glyptoteket i København)
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Germanicus var en romersk hærfører. Han var sønn av Nero Claudius Drusus (38 fvt.–9 fvt.) og nevø av keiser Tiberius. Germanicus ble adoptert av onkelen med sikte på å bli hans etterfølger som keiser, men døde tidlig.

Tilnavnet Germanicus

Germanicus var et romersk æresnavn som ble gitt til romerske hærførere som hadde beseiret germanerne. Tilnavnet ble først gitt av senatet til Germanicus' far, Nero Claudius Drusus (38 fvt.–9 fvt.), keiser Tiberius' bror, for hans innsats som feltherre i Germania. Tilnavnet ble overført til hans sønn, som opprinnelig het Nero Claudius Drusus. Keiser Augustus befalte Tiberius å adoptere nevøen i 4 evt., slik at han hadde utsikt til keiserverdigheten. Tiberius' nevø ble da hetende Julius Caesar Germanicus.

Hærfører

Caesar Germanicus vant romernes tillit både i Roma og i felten. Ved Augustus' død i år 14 kommanderte Germanicus åtte legioner ved Rhinen. Germanicus dempet et soldatopprør som brøt ut ved onkelen Tiberius' regjeringstiltredelse, og kjempet dyktig mot germanerne. Han var oppsatt på å gjenerobre de delene av Germania som faren hadde inntatt, men som var blitt tapt etter katastrofenederlaget i Teutoburgerskogen. Tiberius kalte ham imidlertid tilbake i år 17, kanskje fordi han mente det å holde Germania ville koste mer enn det gavnet Roma, eller fordi han ikke stolte på Germanicus. Germanicus feiret triumf og ble så sendt østover med en overkommando (imperium maius) og oppdraget å reorganisere de østlige provinsene. Imidlertid krenket han keiseren ved å begi seg inn og agere i Egypt, som var en provins direkte underlagt keiseren. Det forsuret antagelig forholdet til Tiberius ytterligere. Tilbake i Syria ble Germanicus motarbeidet av keiserens stedlige guvernør, Gnaeus Calpurnius Piso; Germanicus' venner mente Tiberius stod bak. I år 19 døde Germanicus plutselig i nærheten av Antiokia. Piso ble anklaget og dømt for å ha forgiftet ham.

Forfatter

Germanicus var også forfatter; bevart er blant annet et stykke av hans oversettelse av Aratos' Phainomena. Fordømmelsen av Tiberius hos antikkens historikere (særlig Tacitus) har antagelig ført til en overvurdering av Germanicus.

Familie

Germanicus var gift med Agrippina den eldre og sammen fikk de ni barn; mest kjent av dem er den senere keiser Gaius Caligula og Neros mor Agrippina d.y.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg