Gerhard Schröder

Gerhard Schröder av Scanpix gjenbruk/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Gerhard Schröder, tysk politiker (SPD), advokat; forbundskansler 1998–2005. Han sluttet seg til det sosialdemokratiske partiet (SPD) i 1963. Leder for ungsosialistene 1978–80, medlem av Forbundsdagen 1980–86 og 1998–2005, opposisjonsleder i delstaten Niedersachsen 1986–90. 1990–98 var han delstatens ministerpresident. Ved forbundsdagsvalget 1998 fikk SPD med Schröder som kanslerkandidat over 40 % av stemmene. Schröder ble dermed ny forbundskansler i koalisjonsregjeringen mellom SPD og De Grønne.

Foran valget 2002 hadde Schröders popularitet sunket, ikke minst pga. den høye arbeidsledigheten. Schröder hadde imidlertid mer personlig popularitet enn utfordreren Edmund Stoiber, og gjennomførte også en bedre valgkamp. Schröder vant en knepen seier, men han fortsatte å tape popularitet i tråd med den dårlige økonomiske utviklingen i Tyskland, og sosialdemokratene opplevde en rekke dramatiske nederlag i delstatsvalgene 2003, 2004 og 2005.

Schröders reformpolitikk, bl.a. den omstridte Agenda 2010, førte til sterke protester fra tysk fagbevegelse, som fryktet at de økonomiske reformene ville føre til lavere trygdeytelser og dårlige rettigheter i arbeidslivet. Motstanden mot reformene førte til at Schröder trakk seg som partileder 2004. I 2005 gikk SPD på store nederlag ved flere delstatavalg, og Schröder gikk til det uvanlige skritt å be om en tillitserklæring fra velgerne gjennom å fremskynde forbundsdagsvalgene. På tross av en glimrende valgkamp av Schröder klarte ikke SPD å holde stillingen som det største partiet, og Schröder erklærte at han ikke var kandidat i den nye regjeringen av CDU og SPD. Han trakk seg også fra den nyvalgte Forbundsdagen og startet høsten 2005 advokatpraksis i Berlin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.