Gerda Taro

Faktaboks

Gerda Taro

Gerta Pohorylle

Født
1. august 1910, Stuttgart
Død
26. juli 1937, Spania
Gerda Taro fotograferte i rektangulært format med Leica, mens de fleste av hennes mannlige kolleger brukte kvadratisk format og Rolleiflex.
Gerda Taro
Av .

Artikkelstart

Gerda Taro var en tysk-amerikansk fotojournalist og dokumentarfotograf.

Bakgrunn

Opprinnelig hadde hun fødenavnet Gerda Pohorylle og var av jødisk opprinnelse. Hun ble født i Stuttgart og fikk sin utdannelse i Leipzig. Hun forlot Tyskland i 1933 da Hitler kom til makten og reiste til Paris. Der møtte hun fotografen Endre Friedmann, de ble kjærester og hun promoverte og skrev bildetekster til hans fotografier.

Fotografi

Pohorylle ble opplært i fotografering av ham og ble hans profesjonelle partner. Sammen opprettet de aliaset Robert Capa med formål å tiltrekke seg det lukrative markedet i USA, og en rekke av bildene signert Robert Capa er tatt av henne. Det hemmelige aliaset varte imidlertid ikke lenge, så Gerda tok etternavnet Taro og i 1937 var hun etablert som selvstendig krigsfotograf. Friedmann fortsatte å fotografere som Robert Capa. Life, Illustrated London News, Regards og Volks-Illustrierte var blant publikasjonene som benyttet hennes bilder.

Taros karriere var kort, hun ble skadet under slaget ved Brunete under Den spanske borgerkrigen og døde få dager senere. Gerda Taro regnes som den første kvinnelige fotojournalisten som har dødd ved frontlinjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg