Gerd Kristiansen

Faktaboks

Gerd Kristiansen
Født
1. august 1955, Harstad
Gerd Kristiansen taler foran Stortinget under en politisk streik i 2015.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Foto: Trond Isaksen
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Gerd Kristiansen, norsk fagforeningskvinne, leder av Landsorganisasjonen i Norge (LO) i perioden 2013–2017. Hun overtok etter Roar Flåthen. Gerd Kristiansen er hjelpepleier av utdannelse.

Gerd Kristiansen ble i 2013 enstemmig valgt som LO-leder, men det var lenge uvisst hvem av Kristiansen eller Tor-Arne Solbakken i Norsk Tjenestemannslag som skulle trekke det lengste strået. Begge var nestledere i LO.

Dragkampen ble avgjort på selve LO-kongressen. Den daværende lederen i Fagforbundet, Jan Davidsen, spilte en nøkkelrolle for å få Gerd Kristiansen valgt. De to hadde arbeidet nært sammen i flere år, ikke minst da Kristiansen var nestleder i Fagforbundet i årene 2005–2009. Også på LO-kongressen i 2009, da hun ble valgt til 1. nestleder i Landsorganisasjonen, var Davidsen en sentral medspiller.

Kristiansen var en erfaren fagforeningsleder på lokalt og regionalt plan i hjemfylket Troms da hun ble tillitsvalgt på nasjonalt nivå. Fra 1990 var hun i ti år hovedtillitsvalgt i Norsk Helse- og Sosialforbund i Troms. I 2002 ble hun nestleder i forbundet som året etter slo seg sammen med Norsk Kommuneforbund og tok navnet Fagforbundet. I det nye forbundet fikk hun plass i arbeidsutvalget.

Politikk

Som tillitsvalgt i fagbevegelsen var Gerd Kristiansen alltid mest opptatt av de ansattes rettigheter i arbeidslivet. Som fersk LO-leder sa hun at kampen mot ufrivillig deltidsarbeid fortsatt ville være en hovedsak for henne. Det vakte en viss oppsikt da hun i 2011 var åpen for å diskutere mer helgejobbing som motytelse for at flere kunne komme over i heltidsstillinger.

Også kampen mot midlertidige ansettelser, svekket sykelønnsordning og sosial dumping engasjerte Kristiansen. Som nyvalgt LO-leder så hun det derfor som viktig for fagbevegelsen å få Stoltenbergs rødgrønne regjering til å fortsette etter valget. Hun var redd arbeidsmiljøloven skulle bli svekket med Fremskrittspartiet i regjering. Etter regjeringsskiftet høsten 2013 gikk det ikke lenge før hun hadde de første konfrontasjoner med arbeids- og sosialminister Robert Eriksson fra Frp.

Biografi

Kristiansen ble alenemor som 17-åring. Hun arbeidet først på psykiatrisk sykehus før hun ble hjelpepleier ved Universitetssykehuset i Tromsø.

Gerd Kristiansen har tatt sjefskurset på Forsvarets Høyskole, og var i flere år leder av Landsrådet for Heimevernet. Kristiansen var i årene 2014–2017 medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg