Faktaboks

Gerd Kristiansen
Født
1. august 1955, Harstad
Politisk streik
Gerd Kristiansen taler foran Stortinget under en politisk streik i 2015.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Foto: Trond Isaksen
.
Lisens: fri

Gerd Kristiansen, norsk fagforeningskvinne, leder av Landsorganisasjonen i Norge (LO) i perioden 2013–2017. Hun overtok etter Roar Flåthen. Gerd Kristiansen er hjelpepleier av utdannelse.

Gerd Kristiansen ble i 2013 enstemmig valgt som LO-leder, men det var lenge uvisst hvem av Kristiansen eller Tor-Arne Solbakken i Norsk Tjenestemannslag som skulle trekke det lengste strået. Begge var nestledere i LO.

Dragkampen ble avgjort på selve LO-kongressen. Den daværende lederen i Fagforbundet, Jan Davidsen, spilte en nøkkelrolle for å få Gerd Kristiansen valgt. De to hadde arbeidet nært sammen i flere år, ikke minst da Kristiansen var nestleder i Fagforbundet i årene 2005–2009. Også på LO-kongressen i 2009, da hun ble valgt til 1. nestleder i Landsorganisasjonen, var Davidsen en sentral medspiller.

Kristiansen var en erfaren fagforeningsleder på lokalt og regionalt plan i hjemfylket Troms da hun ble tillitsvalgt på nasjonalt nivå. Fra 1990 var hun i ti år hovedtillitsvalgt i Norsk Helse- og Sosialforbund i Troms. I 2002 ble hun nestleder i forbundet som året etter slo seg sammen med Norsk Kommuneforbund og tok navnet Fagforbundet. I det nye forbundet fikk hun plass i arbeidsutvalget.

Politikk

Som tillitsvalgt i fagbevegelsen var Gerd Kristiansen alltid mest opptatt av de ansattes rettigheter i arbeidslivet. Som fersk LO-leder sa hun at kampen mot ufrivillig deltidsarbeid fortsatt ville være en hovedsak for henne. Det vakte en viss oppsikt da hun i 2011 var åpen for å diskutere mer helgejobbing som motytelse for at flere kunne komme over i heltidsstillinger.

Også kampen mot midlertidige ansettelser, svekket sykelønnsordning og sosial dumping engasjerte Kristiansen. Som nyvalgt LO-leder så hun det derfor som viktig for fagbevegelsen å få Stoltenbergs rødgrønne regjering til å fortsette etter valget. Hun var redd arbeidsmiljøloven skulle bli svekket med Fremskrittspartiet i regjering. Etter regjeringsskiftet høsten 2013 gikk det ikke lenge før hun hadde de første konfrontasjoner med arbeids- og sosialminister Robert Eriksson fra Frp.

Biografi

Kristiansen ble alenemor som 17-åring. Hun arbeidet først på psykiatrisk sykehus før hun ble hjelpepleier ved Universitetssykehuset i Tromsø.

Gerd Kristiansen har tatt sjefskurset på Forsvarets Høyskole, og var i flere år leder av Landsrådet for Heimevernet. Kristiansen var i årene 2014–2017 medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg