Gerard de Vaucouleurs var en fransk-amerikansk astronom. Hovedfeltet for de Vaucouleurs' forskning har vært kosmologi, spesielt galaksenes fordeling, studiet av universets ekspansjon og bestemmelsen av Hubbles konstant.

I 1953 oppdaget de Vaucouleurs eksistensen av Den lokale superhopen, som Den lokale gruppe er en del av, ved å studere fordelingen av galakser med mer lyssterke enn tilsynelatende størrelsesklasser på 12,5. Videre utledet han en matematisk modell for den radielle lysstyrkeprofilen til elliptiske galakser basert på observasjoner, kalt de Vaucouleurs' lov.

På 1950-tallet studerte han strukturen og rotasjonen til de Magellanske skyer. Han studerte også planetene i solsystemet, spesielt Mars

de Vaucouleurs var professor i astronomi ved University of Texas fra 1960 frem til pensjon.

Han er kjent som populærvitenskapelig forfatter og har blant annet skrevet en bok om astronomiens historie: Discovery of the Universe (1957). Sammen med sin første kone, astronom Antoinette de Vaucouleurs, publiserte han galaksekatalogen Reference Catalogue of Bright Galaxies (tre utgaver, 1964–1691). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.