Gerald Gardner

Faktaboks

Gerald Gardner
Født
13. juni 1884, Lancashire
Død
12. februar 1964, Båt på vei til Tunisia
Av .

Artikkelstart

Gerald Gardner blir regnet som grunnleggeren av naturreligionen wicca, som i dag er en omfattende og mangfoldig bevegelse.

Biografi

Gardner ble født i England, men vokste opp i det fjerne Østen. Etter at han giftet seg i 1927, bosatte han seg i Sør-England, der han fikk kontakt med en gruppe frimurere. Han fortalte senere at noen av dem hadde praktisert en hemmelig religion som var overlevert i det skjulte fra generasjon til generasjon gjennom mange hundre år. Denne fortellingen er ikke dokumentert. Den ble sannsynligvis konstruert av Gardner selv for å gi ham en viss autoritet og sikre en (fiktiv) kontinuitet da han i 1950 grunnla sin egen heksesirkel, som er en gruppe på inntil tretten medlemmer som påkaller førkristne guder, dyrker naturen og praktiserer magi sammen.

I 1951 ble en del engelske lover opphevet, da de ble ansett for ikke lenger å ha noen funksjon, blant annet en sovende paragraf som forbød hekseri. Samtidig åpnet et museum for magi og heksekunst på Isle of Man. Der ble Gardner ansatt som "husheks" og museumsguide, og etter hvert direktør, og derfra koordinerte han frem til sin død fremveksten av "den gamle religionen" i en moderne verden. Han hevdet å ha blitt innviet i denne hedenske (førkristne) religionen i 1936, men det er mer sannsynlig at han lot seg inspirere av egyptologen Margaret Murray, som mente å kunne påvise at heksene som ble forfulgt under renessansen videreførte europeisk førkisten religion som hadde overlevd ved å gå under jorden. En annen inspirasjonskilde var Aleister Crowley.

Betydning for ettertiden

Wicca, som den gamle religionen kalles, er nettverksbasert og løst organisert, så den finnes i mange varianter. To av medlemmene i Gardners sirkel, Alex Sander og Doreen Valiente, videreutviklet etter hans død wicca i ulike retninger. Det ble etablert sirkler i mange land og kulturer, ofte med rom for å samordnes med stedegne rester av førkristen religion eller tradisjon. I amerikansk wicca kan vi derfor finne elementer fra indiansk religion (jf. Starhawk), mens en del norske sirkler er oppmerksomme på norrøne guder, kanskje særlig vaner.

Den engelske psykologen og forfatteren Vivianne Crowley er innviet både gardneriansk og alexandrinsk. Hun er blant dem som viderefører og definerer wicca i dag, og det var hun som innvidde de første norske heksene i 1988.

Forfatterskap

Gerald Gardner var opptatt av kulturutveksling mellom Østen og Vesten i tidligere tider, og skrev bøker om gullmynter (1933) og perler (1937) som dokumenterte at det hadde vært kontakt. Han skrev i 1936 også en bok om den malayske kris-dolken og andre våpen.

Skyggenes bok er ifølge Gardner en håndskrevet dagbok eller logg der mye er hemmelig og mye er åpent. Den føres individuelt eller på vegne av en sirkel. I boka samles påkallelser, oppskrifter, magiske handlinger osv. Etter Gardners død overtok Valiente ansvaret for Skyggenes bok i Gardners sirkel, noe som førte til en styrking av den feministiske tematikken på bekostning av ritualmagi og andre okkulte elementer hentet fra blant andre Aleister Crowley (ikke i familie med Viviane Crowley).

Gardner utga også to romaner: A Goddess Arrives (1939) og High Magic's Aid (1949). Han hevdet at ritualer og annet som beskrives i sistnevnte ikke er fiksjon, men at de beskrives i samsvar med det han hadde fått vite da han lot seg innvie i den sirkelen som han ikke kunne dokumentere at fantes. I tillegg til en omfangsrik museumsguide skrev han også to sakprosabøker: Witchcraft today (1954) og The Meaning of Withcraft (1959).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg