Gerður Kristný Guðjónsdóttir

Islandsk forfatter og lyriker, mest kjent som Gerður Kristný, født i Reykjavík 10. juni 1970. BA i fransk og allmenn litteraturvitenskap fra Islands universitet 1992 med en avhandling om estetikken i Charles Baudelaires Les fleurs du mal. Redaktør for tidsskriftet Mannlíf 1998–2004. Er nå forfatter på heltid.

Gerður Kristný skriver både for barn og voksne og har utgitt romaner, noveller, dikt, skuespill og faktabøker. Hun har oppnådd mange islandske priser og utmerkelser, bl.a. 1. premie i fjernsynets diktkonkurranse i 1992, barnebokprisen i 2003 for Marta smarta, Halldór Laxness’ litteraturpris 2004 for romanen Bátur með segli og allt og journalistprisen i 2005 for dokumentarboken Myndin af pabba – Saga Thelmu. I 2007 ble diktsamlingen Höggstaður innstilt til den islandske litteraturprisen, som Gerður Kristný mottok i 2010 for diktsamlingen Blóðhófnir, basert på beretningen om Gerður Gymisdóttir i eddadiktet Skírnismál. I 2010 fikk hun også den vestnordiske barnebokprisen for ungdomsromanen Garðurinn, utgitt på norsk i 2011.

Gerður Kristný er representert med dikt og fortellinger i mange tidsskrifter, lærebøker og antologier i flere land. Hennes bøker er oversatt til engelsk, esperanto, finsk, fransk, hollandsk, norsk, svensk og tysk. Dokumentarboken Myndin af pabba – Saga Thelmu (2005), en rystende beretning om familievold og incest, er oversatt til svensk, Bilden av pappa (2008).

I 2011 ble barneskuespillet Ballið á Bessastöðum, basert på bøkene om prinsessen og presidenten, spilt på Nasjonalteateret i Reykjavík.

Gerður Kristný er gift med forfatteren og forleggeren Kristján B. Jónasson.

Utvalgte verk

Lenkene i denne listen går til omtaler og utdrag på bokmenntir.is. Alle sidene er på islandsk.

Barne- og ungdomsbøker

 Dikt

Romaner

Noveller

Skuespill

Dokumentar

  • Myndin af pabba: Saga Thelmu (2005). På svensk: Bilden av pappa (2008). Oversatt av Ylva Hellerud.

Oversettelser til norsk

  • En hel bro”. I Kulens side. Islandske noveller for barn og ungdom. Reykjavík 2007. Oversatt av Tone Myklebost.
  • Kirkegården (Garðurinn, 2008). Bokvennen Forlag. Oslo 2011. Oversatt av Kristian Breidfjord.
  • Blodhest (Blóðhófnir, 2010). Nordsjøforlaget 2014. Gjendiktet av Knut Ødegård.
  • Dråpa (Drápa, 2014). Nordsjøforlaget 2016. Gjendiktet av Hanne Bramness.

 Henvisning

  • Bokmenntir.is

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg