Georgij Pjatakov, ukrainsk (sovjetisk) økonom og politiker, ledende administrator under Sovjetstatens tidlige periode, tiltalt og dømt til døden under Moskvaprosessene.

Pjatakov sluttet seg til Det russiske sosialdemokratiske parti i 1910, under sine økonomistudier ved St. Petersburg-universitetet. Han ble utvist fra universitetet og drog i eksil i Vest-Europa, blant annet i Sverige og Norge, og kom her i kontakt med Nikolaj Bukharin. Han vendte tilbake under revolusjonen i 1917, og spilte en aktiv rolle i det ukrainske kommunistpartiet i årene etter revolusjonen.

Pjatakov var fra 1923 medlem av sentralkomiteen i det russiske kommunistparti og hadde ledende stillinger innenfor den økonomiske politikken. Hans støtte til Lev Trotskijs opposisjon mot Stalin førte til at han ble ekskludert fra partiet i 1927. Han ble rehabilitert i 1928 etter å ha tatt selvkritikk for sine ideologiske avvik, og ble på nytt tatt inn i sentralkomiteen i 1930. Fra 1932 var han visefolkekommissær for tungindustrien.

I 1936 falt han i unåde, og ble sammen med blant annet Karl Radek satt under tiltale under den andre moskvaprosessen i 1937. Her tilsto han en rekke høyreavvik og anti-sovjetiske aktiviteter, og han ble henrettet. Pjatakov ble posthumt frikjent for alle anklager av sovjetisk høyesterett i 1988. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.