Georgij Pjatakov, ukrainsk (sovjetisk) økonom og politiker, ledende administrator under Sovjetstatens tidlige periode, tiltalt og dømt til døden under Moskvaprosessene.

Pjatakov sluttet seg til Det russiske sosialdemokratiske parti i 1910, under sine økonomistudier ved St. Petersburg-universitetet. Han ble utvist fra universitetet og drog i eksil i Vest-Europa, blant annet i Sverige og Norge, og kom her i kontakt med Nikolaj Bukharin. Han vendte tilbake under revolusjonen i 1917, og spilte en aktiv rolle i det ukrainske kommunistpartiet i årene etter revolusjonen.

Pjatakov var fra 1923 medlem av sentralkomiteen i det russiske kommunistparti og hadde ledende stillinger innenfor den økonomiske politikken. Hans støtte til Lev Trotskijs opposisjon mot Stalin førte til at han ble ekskludert fra partiet i 1927. Han ble rehabilitert i 1928 etter å ha tatt selvkritikk for sine ideologiske avvik, og ble på nytt tatt inn i sentralkomiteen i 1930. Fra 1932 var han visefolkekommissær for tungindustrien.

I 1936 falt han i unåde, og ble sammen med blant annet Karl Radek satt under tiltale under den andre moskvaprosessen i 1937. Her tilsto han en rekke høyreavvik og anti-sovjetiske aktiviteter, og han ble henrettet. Pjatakov ble posthumt frikjent for alle anklager av sovjetisk høyesterett i 1988. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.