Georgij Pjatakov

Faktaboks

Georgij Pjatakov
Georgij eller Jurij Leonidovitsj Pjatakov engelsk transkripsjon Georgy Pyatakov
Født
6. august 1890, Kiev, Det russiske keiserriket (nå i Ukraina)
Død
30. januar 1937
Arrestasjonsfoto av Pjatakov fra 1915.
Av .

Artikkelstart

Georgij Pjatakov var en sovjetisk økonom og politiker.

Pjatakov sluttet seg til Det russiske sosialdemokratiske arbeiderparti i 1910, mens han studerte økonomi ved St. Petersburg-universitetet. Han ble utvist fra universitetet og dro i eksil i Vest-Europa, blant annet i Sverige og Norge, og kom her i kontakt med Nikolaj Bukharin. Han vendte tilbake til Russland under revolusjonen i 1917, og spilte en aktiv rolle i det ukrainske kommunistpartiet i årene etter revolusjonen.

Pjatakov var fra 1923 medlem av sentralkomiteen i det russiske kommunistparti og hadde ledende stillinger innenfor den økonomiske politikken. Hans støtte til Lev Trotskijs opposisjon mot Josef Stalin førte til at han ble ekskludert fra partiet i 1927. Han ble gjenopptatt i partiet i 1928 etter å ha tatt selvkritikk for sine ideologiske avvik, og ble på nytt medlem av sentralkomiteen i 1930. Fra 1932 var han visefolkekommissær for tungindustrien.

I 1936 falt han i unåde, og ble sammen med blant andre Karl Radek satt under tiltale under den andre av moskvaprosessene i 1937. Her ble han dømt til døden og henrettet. Pjatakov ble posthumt frikjent for alle anklager av sovjetisk høyesterett i 1988.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg