Georgias flagg og våpen

Artikkelstart

Georgias flagg er hvitt, delt av et rødt St. Georgskors, på samme måte som det engelske flagget. I hvert av de fire hvite feltene er det et sentralt plassert rødt malteserkors.

Flagget ble opprinnelig brukt av de georgiske kongene på 1300- og 1400-tallet, antakelig først i Georg 5s regjeringstid (1314–46). Det ble tatt opp igjen av opposisjonen før revolusjonen høsten 2003 og ble antatt som nasjonalflagg i 2004. Flagget som ble brukt fra 1990 til 2004 var burgunderrødt; i øverste hjørne hadde det et rektangel delt i to horisontale felt, svart og hvitt. Dette flagget ble også brukt i republikkens korte selvstendighetsperiode fra 1918 til 1921.

Georgias riksvåpen er et rødt skjold belagt med ridderen Sankt Georg til hest over en drage, alt i sølv. Skjoldet er kronet av en gull kongekrone, og skjoldbærere er to gull løver. Under skjoldet en banderole med devisen Dzala Ertobashia (Enighet gjør sterk) i georgisk skrift. Våpenet bygger på kongeslekten bagratidenes våpen fra middelalderen og ble offisielt antatt i 2004. Det erstattet da et stjerneformet med til dels det samme motiv, som ble brukt i selvstendighetstiden 1918–1921 og på ny fra 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg