Georges Sorel

Faktaboks

Georges Sorel
Uttale
sorˈel
Født
1847
Død
1922
Georges Sorel
Av .

Artikkelstart

Georges Sorel var en fransk sosialfilosof, opprinnelig ingeniør og matematiker, som er kjent for sin teoretiske begrunnelse for syndikalismen, en anarkistisk retning som fremhevet klassekampens spontanitet.

Han avviste tanken om demokratiet som en vei til realisering av sosialismen, og ville videreutvikle marxismen ved å legge vekt på den revolusjonære handlingen. Statens makt måtte etter Sorels mening avskaffes og erstattes av en frivillig føderasjon. Produksjonen burde overtas av fagforeninger eller syndikater. For å oppnå dette mente han at streiker, og også vold, var nødvendig. Gjennombruddet skulle komme med generalstreiken, som skulle få statssamfunnet til å bryte sammen. Imidlertid begynte Sorel hvert å oppfatte generalstreiken som en nyttig «myte», og mytens funksjon skulle være å oppildne arbeiderklassen til en nødvendig kamp.

Blant hans viktigste skrifter kan nevnes Les Illusions du progrès (1908), La Décomposition du marxisme (1908) og Réflexions sur la violence (1908, norsk oversettelse Tanker om vold, 1974).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg