Georges Pompidou

Faktaboks

Georges Pompidou

Georges-Jean-Raymond Pompidou

Uttale
pɔpidˈu:
Født
5. juli 1911, Montboudif, Frankrike
Død
2. april 1974, Paris, Frankrike
En smilende Georges Pompidou (i midten) vinker til en folkemengde 7. juli 1969, kort tid etter at han har blitt valgt til president.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Georges Pompidou var en fransk politiker (gaullist). Han var Frankrikes president fra 1969 til 1974.

I årene 1946–1949 var Pompidou visegeneraldirektør for det franske turistvesenet, og etter å ha hatt fremtredende stillinger i forskjellige statlige selskaper ble han i 1958 generaldirektør i Rothschilds bank.

Etter Charles de Gaulles maktovertagelse i 1958 var Pompidou presidentens rådgiver og personlige sendebud i mange oppdrag, blant annet under de innledende hemmelige forhandlingene med den algeriske frigjøringsbevegelsen. I 1962–1968 var Pompidou statsminister, og da de Gaulle trakk seg i 1969, vant han presidentvalget, 15. juni 1969.

Pompidou var Frankrikes president til han døde i 1974. Pompidous franske og internasjonale politiske linje var i stor grad en fortsettelse av de Gaulles. Han satte likevel sitt preg på Frankrikes utenrikspolitikk ved å dempe de Gaulles uavhengighets politikk med en fornyet dialog med USA og godkjennelsen av Storbritannias medlemskap i EEC. Hans presidentskap er kjent for en sterk industrialiseringspolitikk, blant annet med store prosjekter som Airbus og TGV.

Pompidou utgav Le Nœud Gordien («Den gordiske knute») i 1974.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg