Georges Pompidou

Faktaboks

Georges Pompidou

Georges-Jean-Raymond Pompidou

uttale:
pɔpidˈu:
født:
5. juli 1911, Montboudif, Frankrike
død:
2. april 1974, Paris, Frankrike
En smilende Georges Pompidou (i midten) vinker til en folkemengde 7. juli 1969, kort tid etter at han har blitt valgt til president.
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Georges Pompidou var en fransk politiker (gaullist). Han var Frankrikes president fra 1969 til 1974.

I årene 1946–1949 var Pompidou visegeneraldirektør for det franske turistvesenet, og etter å ha hatt fremtredende stillinger i forskjellige statlige selskaper ble han i 1958 generaldirektør i Rothschilds bank.

Etter Charles de Gaulles maktovertagelse i 1958 var Pompidou presidentens rådgiver og personlige sendebud i mange oppdrag, blant annet under de innledende hemmelige forhandlingene med den algeriske frigjøringsbevegelsen. I 1962–1968 var Pompidou statsminister, og da de Gaulle trakk seg i 1969, vant han presidentvalget, 15. juni 1969.

Pompidou var Frankrikes president til han døde i 1974. Pompidous franske og internasjonale politiske linje var i stor grad en fortsettelse av de Gaulles. Han satte likevel sitt preg på Frankrikes utenrikspolitikk ved å dempe de Gaulles uavhengighets politikk med en fornyet dialog med USA og godkjennelsen av Storbritannias medlemskap i EEC. Hans presidentskap er kjent for en sterk industrialiseringspolitikk, blant annet med store prosjekter som Airbus og TGV.

Pompidou utgav Le Nœud Gordien («Den gordiske knute») i 1974.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg