George Santayana, spansk-amerikansk filosof og forfatter, født i Madrid. Santayana underviste i filosofi ved Harvard-universitetet 1889–1912, og vendte så tilbake til Europa.

Santayana var elev av W. James og en fremtredende representant for amerikansk nyrealisme. Han mente at virkeligheten eksisterer uavhengig av vår bevissthet om den. Vårt handlingsliv og våre oppfatninger preges av en instinktiv og ureflektert animal faith, som er en spontan tro på og tillit til denne virkeligheten utenfor og uavhengig av oss selv. All filosofisk, vitenskapelig og kunstnerisk fornuftsvirksomhet er betinget av dette.

Santayanas filosofi er personlig, særpreget og ikke lett tilgjengelig, bl.a. fordi den omfatter så mange delvis motstridende elementer. Han kan karakteriseres som skeptiker, humanist, naturalist, idealist eller realist, avhengig av hvilke deler av hans filosofi man snakker om. Han forsøkte å føye ulike tankestrømninger sammen til en helhet for å yte rettferdighet mot menneskets rike erfaringsmuligheter. Viktige bøker er Scepticism and Animal Faith (1923) og hovedverkene The Life of Reason (5 bd., 1905–06) og Realms of Being (4 bd., 1927–40). Han skrev også lyrikk og den delvis selvbiografiske romanen The Last Puritan (1935). Dominations and Powers (1951) er hans analyse av mennesket i samfunnet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.