George Sabra, syrisk politiker, aktiv i opposisjonen mot Baath-regimet, fra november 2012 valgt leder for Syrian National Council (SNC). Han var før det rådets talsmann. Sabra kommer fra en kristen familie i Qatana utenfor Damaskus, og har studert geografi ved Damaskus-universitetet, deretter pedagogikk ved University of Indiana, USA. Sabra virket en tid som lærer, og har vært manusforfatter for en arabiske versjon av tv-serien 'Sesame Street'.

Sabra representerer Syrian Democratic People's Party (SDPP), det tidligere syriske kommunistpartiet, som han sluttet seg til 1970, og ble sentralkomitémedlem 1985. Han var fengslet i åtte år for opposisjonell virksomhet etter å ha blitt arrestert 1987. Etter løslatelsen ble han utpekt til å representere partiet i National Democratic Council (NDC), en samling av venstrepartier, og satt i dettes sentralkomité.

Sabra var med og dannet opposisjonskoalisjonen Damascus Declaration 2005. Etter å ha sittet fengslet i to måneder fra juli 2011, etter at det syriske opprøret brøt ut, gikk han i eksil for å unngå ny arrestasjon, og sluttet seg til SNC. Han var kandidat til lederstillingen i SNC i mai 2012, men tapte da valget - og ble valgt for en periode på seks måneder i november samme år. I sine første uttalelser etter valget oppfordret han verdenssamfunnet om å hjelpe opposisjonen med våpen, for å få slutt på krigen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.