George Sabra, syrisk politiker, aktiv i opposisjonen mot Baath-regimet, fra november 2012 valgt leder for Syrian National Council (SNC). Han var før det rådets talsmann. Sabra kommer fra en kristen familie i Qatana utenfor Damaskus, og har studert geografi ved Damaskus-universitetet, deretter pedagogikk ved University of Indiana, USA. Sabra virket en tid som lærer, og har vært manusforfatter for en arabiske versjon av tv-serien 'Sesame Street'.

Sabra representerer Syrian Democratic People's Party (SDPP), det tidligere syriske kommunistpartiet, som han sluttet seg til 1970, og ble sentralkomitémedlem 1985. Han var fengslet i åtte år for opposisjonell virksomhet etter å ha blitt arrestert 1987. Etter løslatelsen ble han utpekt til å representere partiet i National Democratic Council (NDC), en samling av venstrepartier, og satt i dettes sentralkomité.

Sabra var med og dannet opposisjonskoalisjonen Damascus Declaration 2005. Etter å ha sittet fengslet i to måneder fra juli 2011, etter at det syriske opprøret brøt ut, gikk han i eksil for å unngå ny arrestasjon, og sluttet seg til SNC. Han var kandidat til lederstillingen i SNC i mai 2012, men tapte da valget - og ble valgt for en periode på seks måneder i november samme år. I sine første uttalelser etter valget oppfordret han verdenssamfunnet om å hjelpe opposisjonen med våpen, for å få slutt på krigen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.