George Gamow

Faktaboks

George Gamow

George Anthony Gamow

Uttale
gˈaməf
Født
4. mars 1904, Odesa, Det russiske keiserriket (nåværende Ukraina)
Død
19. august 1968, Boulder, Colorado, USA
Av /Scanpix.

Artikkelstart

George Gamow var en russisk-amerikansk fysiker. Han har blant annet gitt viktige bidrag til forståelsen av atomkjernen, hvordan stjerner produserer energi, og det tidlige universet. Gamow er også kjent som populærvitenskapelig formidler gjennom bøkene om Mr. Tompkins.

Gamow vokste opp og tok utdanningen sin i Sovjetunionen, men flyttet til USA på 1930-tallet.

Vitenskapelige arbeider

Atomkjernens struktur

Gamows første arbeider dannet innledningen til studiet av atomkjernenes struktur. Ut fra kvantemekanikken forklarte han radioaktiv desintegrasjon, idet han antok at atomkjernen er bygd opp av materiebølger, og at bølgene ikke er skarpt avgrenset, men med sterkt avtagende intensitet strekker seg utover i det uendelige. Dette tolket han slik at kjernepartikler av og til løsner fra kjernen og farer vekk som radioaktive stråler. I samarbeid med Niels Bohr utviklet han teorien videre, idet han foreslo å se på kjernen som en væskedråpe som partiklene fordampet fra, en idé som siden ble tatt opp igjen av Bohr og dannet grunnlaget for hans forklaring av fisjonsprosessen.

Energiproduksjon i Sola og stjerner

Allerede i begynnelsen av 1930-årene forsøkte Gamow å forklare utviklingen av energi i Sola som en termonukleær fusjonsprosess. Han utviklet også en teori for strukturen til røde kjempestjerner.

Oppbygning av grunnstoffer etter big bang

Gamow framsatte, sammen Ralph Alpher, en teori for hvordan kjemiske grunnstoffer ble bygget opp i universet. Dette, mente han, skjedde ved at protoner suksessiv fanget inn nøytroner, noe som han mente hadde foregått i en kjempemessig eksplosjon den gang universet ble til.

Gamow-Teller-overganger

Sammen med Edward Teller videreførte han Enrico Fermis teori for beta-henfall og påviste spesielle utvalgsregler for såkalte Gamow-Teller-overganger.

Informasjon i biologien

I 1950-årene begynte han å arbeide med biologiske fenomener, spesielt med informasjonslagring og -overføring, og foreslo 1954 en genetisk kode for slike informasjoner.

Populærvitenskap

Best kjent ble Gamow for sin evne til å skrive populært om vitenskapelige fenomener og teorier, bl.a. kan nevnes bøkene Mr. Tompkins in Wonderland (1939) og Mr. Tompkins Explores the Atoms (1943), hvor han beskriver vårt kjennskap til atomet og atomkjernen.

Karriere

Gamow tok utdanningen sin i Leningrad (nå St. Petersburg), hvor han tok doktorgraden 1928. Han studerte i København og Cambridge i 1928–1930 og var forsker ved vitenskapsakademiet i Leningrad i 1931–1933. Deretter forlot han Sovjetunionen og var i 1934–1955 professor i teoretisk fysikk ved George Washington University, Washington D.C. og fra 1956 professor ved University of Colorado.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg