Georg Wolff

Faktaboks

Georg Wolff

Georg Fritz Theodor Wolff

Født
14. desember 1914, Wittenberg
Død
17. april 1996

Artikkelstart

Georg Fritz Theodor Wolff var en tysk SS-offiser. Wolff jobbet for den tyske sikkerhetstjenesten SD i Norge under andre verdenskrig.

Wolff var redaktør av Meldungen aus Norwegen (Meldingene fra Norge) som blant annet ble sendt til den tyske ledelsen i Berlin.

Bakgrunn

Wolff ble født i Wittenberg nær Potsdam 14. desember 1914 som sønn av en lærer. Etter realgymnasium ble han i 1933 lærling i avisen Nordischer Kurier i byen Itzhoe i Holstein. Vinteren 1934-1935 leste han økonomi ved universitetet i Kiel, i 1938 studerte han journalistikk, filosofi og historie ved universitetet i Königsberg.

Wolf var medlem av SA Sturm i Wittenberg i årene 1933-1938, og ble medlem av NSDAP i 1937. Mens han studerte i Königsberg jobbet han deltid for sikkerhetstjenesten Sicherheitsdienst, SD. Hans oppgaver var knyttet til oppsyn med kulturlivet.

I Norge

Wolff ble sendt til Norge i april 1940 som SS-Untersturmführer (tilsvarende fenrik). Han fikk arbeid i sikkerhetstjenesten i det tyske politiet i Norge, Sipo og SD. Wolff hadde ansvar for kontoret som hadde oppsyn med kulturlivet i Abteilung (avdeling) III SD.

Wolff var SS-Hauptsturmführer (tilsvarende kaptein) fra november 1942. Hans hovedoppgave ble nå å redigere de såkalte «Meldungen aus Norwegen» (Meldinger fra Norge). Disse meldingen (i alt 95 er bevart) baserte seg på rapporter fra de fem kommandørene for Sipo og SD rundt om i landet. Som kilder regnes de for å være nokså objektive vurderinger av forholdene i Norge uten særlig propagandainnhold.

Wolff hadde gode forbindelser til RSHA (Reichssicherheitshauptamt) i Berlin, særlig til SS-Brigadeführer (generalmajor) og professor Franz Alfred Six, som han kjente fra studietiden i Königsberg. I Norge hadde Wolff full tillit hos SS-Oberführer (oberst) Heinrich Fehlis og sin nærmeste sjef, SS-Obersturmbannführer (oberstløytnant) Herbert Noot.

Fra februar 1945 var Wolff sjef for Avdeling III i den nyopprettede landsdelskommandoen (KdS) for SIPO og SD i Oslo.

Under krigen hadde Wolff kontakt med flere framstående nordmenn. Den viktigste var Arbeiderparti-mannen Håkon Meyer. Ikke minst på grunn av sin forbindelse med Wolff fikk Meyer en streng dom for landssvik på 10 år. Wolff selv unngikk straff og ble sendt hjem til Tyskland i mars 1948.

Etter krigen

Wolff ble ansatt som journalist i magasinet Der Spiegel i 1950, og var sjef for utenlandsavdelingen fra 1952. Sammen med en annen tidligere SS-offiser, Horst Mahnke, sjef for den internasjonale avdelingen i Der Spiegel, ga han i 1954 ut boka Der Frieden hat eine Chance.

I 1961 var Wolff på tale som sjefredaktør for Der Spiegel. Hans korrespondanse med Håkon Meyer fram til Meyers død i 1989 er bevart i Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek i Oslo. I et brev etterlyser Wolff sin dagbok på 300 sider fra krigsåra i Norge, deponert hos ei venninne ved kapitulasjonen. Wolff døde 17. april 1996. Fram til sin død bodde han i Reinbek utenfor Hamburg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg