Georg Sauerwein

Faktaboks

Georg Sauerwein
Georg Julius Justus Sauerwein
Født
15. januar 1831, Hanover, Tyskland
Død
16. desember 1904, Kristiania (Oslo), Norge
Gravlagt i Gronau, Tyskland
Georg Sauerwein
Av .

Georg Sauerwein var en tysk filolog, språkpolitiker og forfatter. Sauerwein var en av sin samtids største språkbegavelser og behersket visstnok 75 språk.

Sauerwein studerte klassiske og orientalske språk ved universitetet i Göttingen uten å ta avsluttende eksamen, han arbeidet deretter som privatlærer i noen år. Han tjente til livets opphold ved selv å lage eller å kontrollere andres bibeloversettelser til en rekke språk for British and Foreign Bible Society. Han utgav også en engelsk-tyrkisk ordbok.

Ved siden av det rent filologiske arbeidet var han særlig opptatt av de baltiske og slaviske minoriteters kår i det tyske keiserriket, fortrinnsvis litauernes og sorbernes (vendernes) kulturelle rettigheter. Han mente at folkediktningen måtte danne grunnlaget for en ny litteratur på disse minoritetsspråkene, noe han også selv bidrog til gjennom egen diktning.

Fra 1874 til sin død i Kristiania 1904 bodde Sauerwein til sammen 11 år i Norge, mest på Dovre. Hans viktigste utgivelse på norsk er diktsamlingen Frie Viso ifraa Viggun (1885), den første bok som ble utgitt på gudbrandsdalsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Masalskis, Hans: Das Sprachgenie Georg Sauerwein : eine Biographie, 2003, isbn 3-89621-157-9, Finn boken
  • Vistdal, Oskar: Georg Sauerwein – europear og døl, 2000, isbn 82-7834-015-3, Finn boken

Kommentarer (2)

skrev Oskar Vistdal

Faktaboksen kan suppleres med fullstendige datoer:Født 15.1.1831Død 16.12.1904Siste halvdel av teksten foreslås omformulert til følgende, inkludert rettelse av boktittelen til slutt:Ved siden av det rent filologiske arbeidet var han særlig opptatt av de baltiske og slaviske minoriteters kår i det tyske keiserriket, fortrinnsvis litauernes og sorbernes (vendernes) kulturelle rettigheter. Han mente at folkediktningen måtte danne grunnlaget for en ny litteratur på disse minoritetsspråkene, noe han også selv bidrog til gjennom egen diktning. Fra 1874 til sin død i Kristiania 1904 bodde Sauerwein til sammen 11 år i Norge, mest på Dovre. Hans viktigste utgivelse på norsk er diktsamlingen Frie Viso ifraa Viggun (1885), den første bok som ble utgitt på gudbrandsdalsmål.

svarte Georg Kjøll

Hei Oskar. Har lagt inn din reviderte tekst, samt noen lenker og gjort noen små formelle endringer i oppføringen. Håper det ser ok ut.Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg