Georg Sauerwein, tysk filolog, språkpolitiker og forfatter. Sauerwein var en av sin samtids største språkbegavelser og behersket visstnok 75 språk. Han studerte klassiske og orientalske språk ved universitetet i Göttingen uten å ta avsluttende eksamen, arbeidet deretter som privatlærer i noen år. Sauerwein tjente til livets opphold ved selv å lage eller å kontrollere andres bibeloversettelser til en rekke språk for British and Foreign Bible Society. Han utgav også en engelsk-tyrkisk ordbok.

Ved siden av det rent filologiske arbeidet var han særlig opptatt av de baltiske og slaviske minoriteters kår i det tyske keiserriket, fortrinnsvis litauernes og sorbernes (vendernes) kulturelle rettigheter. Han mente at folkediktningen måtte danne grunnlaget for en ny litteratur på disse minoritetsspråkene, noe han også selv bidrog til gjennom egen diktning. Fra 1874 til sin død i Kristiania 1904 bodde Sauerwein til sammen 11 år i Norge, mest på Dovre. Hans viktigste utgivelse på norsk er diktsamlingen Frie Viso ifraa Viggun (1885), den første bok som ble utgitt på gudbrandsdalsmål.

Masalskis, Hans: Das Sprachgenie Georg Sauerwein : eine Biographie, 2003, isbn 3-89621-157-9, Finn boken

Vistdal, Oskar: Georg Sauerwein - europear og døl, 2000, isbn 82-7834-015-3, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. november 2012 skrev Oskar Vistdal

Faktaboksen kan suppleres med fullstendige datoer:

Født 15.1.1831

Død 16.12.1904

Siste halvdel av teksten foreslås omformulert til følgende, inkludert rettelse av boktittelen til slutt:Ved siden av det rent filologiske arbeidet var han særlig opptatt av de baltiske og slaviske minoriteters kår i det tyske keiserriket, fortrinnsvis litauernes og sorbernes (vendernes) kulturelle rettigheter. Han mente at folkediktningen måtte danne grunnlaget for en ny litteratur på disse minoritetsspråkene, noe han også selv bidrog til gjennom egen diktning. Fra 1874 til sin død i Kristiania 1904 bodde Sauerwein til sammen 11 år i Norge, mest på Dovre. Hans viktigste utgivelse på norsk er diktsamlingen Frie Viso ifraa Viggun (1885), den første bok som ble utgitt på gudbrandsdalsmål.

3. desember 2012 svarte Georg Kjøll

Hei Oskar. Har lagt inn din reviderte tekst, samt noen lenker og gjort noen små formelle endringer i oppføringen. Håper det ser ok ut.Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.