Georg Høst

Faktaboks

Georg Høst

født Jørgen Hjersting Høst

Født
8. april 1734, Sabro herred, Midtjylland, Danmark
Død
22. april 1794

Georg Høst var en dansk embetsmann og forfatter. Høst fikk sitt litterære gjennombrudd med det omfattende verket Efterretninger om Marókos og Fes (1779), som ble en av Nordens mest distribuerte leksikalske bøker. Han regnes som en av Danmark-Norges første områdespesialister. Han publiserte to verker om Marokko, og ett om den danske kolonien St. Thomas.

Biografi

Georg Høst ble født 8. april 1734 på Vitten Prestegård i Midtjylland. Han var sønn av den danske sognepresten Christen Høst, og søkte også selv en karriere innenfor det geistlige. Han gikk ut med en embetseksamen etter en treårig universitetsutdannelse i 1755. Den geistlige karrieren ble kortvarig, og i 1760 fikk han arbeid som visekonsul i Marokko. Høst ble ansatt som visekonsul ved byen Fez, av handelskompaniet «Det Afrikanske Kompagni» i 1760. Han lærte seg arabisk, og ble etter sigende godt likt av den marokkanske sultanen, Mohammed Ben Abdellah al-Khatib. I 1768 la det Afrikanske Kompagni ned sin virksomhet, og Høst forlot derfor Marokko.

I 1769 fikk han en ny stilling, denne gangen på den danske kolonien St. Thomas, en del av Dansk Vestindia (nå en del av de amerikanske Jomfruøyene) i det karibiske hav. Her fikk han stilling som «sekretær ved og medlem af det sekrete Raad på St. Thomas». På øya møtte han Birgitta Henrika Kragh, som han giftet han seg med i 1771. En tid fungerte han også som interimskommandant i kolonien. I 1776 var oppholdet i kolonien over, og Høst reiste tilbake til Danmark.

De siste årene av sitt liv tilbrakte han på Gentofte, like utenfor København. Det var her han ferdigstilte sine litterære verker. I 1780 ble han Sekretær i Departementet for udenlandske Sager, før han fire år senere, i 1784, oppnådde han den ærerike tittelen etatsråd. Georg Høst døde 22. april 1794.

Sammen med sin ektefelle fikk han åtte barn, blant dem historikeren Jens Kragh Høst.

Forfatterskap

Verket Efterretninger om Marókos og Fes, samlede der i Landene fra Ao. 1760 til 1768, som også ble utgitt på tysk og fransk, var i Norge det mest distribuerte verket som omhandlet Nord-Afrika. I 1791 ble hans andre og tredje bok, Den Marokanske Kajser Mohamed Ben Abdallah's Historie og Efterretninger om Øen Sanct Thomas og dens Gouverneurer utgitt. Georg Høst var en mann av opplysningstiden, og ønsket å fremstå som en vitenskapsmann som strebet etter en objektiv og ordnet fremstilling av temaene han beskrev.

Efterretninger om Marókos og Fes, samlede der i Landene fra Ao. 1760 til 1768 (1779)

Boka var en leksikografisk verk som omhandlet Marokko. Den var først og fremst beregnet for sjømenn og handelsreisende som skulle reise til området, og var i stor grad sponset av kronprinsen av Danmark-Norge, den senere kong Frederik 6. Verket er delt opp i ti tematiske kapitler som omhandlet historie, geografi, demografi, politikk, militæret, pirater, religion, vitenskap, økonomi og natur. Det er også inkludert 34 illustrasjoner og kart i det omfattende verket.

På 1700-tallet ble det det mest populære verket om Nord-Afrika i Norge. Første opplag var på 300 eksemplarer, hvorav 80 var bestilt av kongefamilien.

Den Marokanske Kajser Mohamed Ben Abdallah's Historie (1791)

Boken er en biografi om Marokkos sultan, som Høst mente å ha et personlig kjennskap til. Historien starter i 1750, og avsluttes ved herskerens død i 1790. Første opplag var på 286 bøker, hvorav 50 av dem var bestilt av kongen og hans familie.

Efterretninger om Øen Sanct Thomas og dens Gouverneurer, optegnede der paa Landet fra 1769 indtil 1776 (1791)

Verket om kolonien St. Thomas i Dansk Vestindia er først og fremst en historiebok om øya. Boka starter med en kortere naturgeografisk beskrivelse, før den går over til å beskrive dens historie fra 1643 til 1776.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bricka, C. F. (1887-1905). Dansk Biografisk Lexsikon VIII, Georg Hjersing Høst
  • Dahl, G. (2014). Libraries and Enlightenment: Eighteenth-century Norway and the Outer World, Aarhus, Aarhus University Press
  • Høst, Georg (1791). Den Marokanske Kajser Mohamed Ben Abdallah's Historie, København
  • Høst, Georg (1791). Efterretninger om Øen Sanct Thomas og dens Gouverneurer, optegnede der paa Landet fra 1769 indtil 1776 (1791), København
  • Høst, Georg (1779). Efterretninger om Marókos og Fes, samlede der i Landene fra Ao. 1760 til 1768, København

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg