Georg Böhm

Faktaboks

Georg Böhm
Født
2. september 1661, Hohenkirchen, Tyskland
Død
18. mai 1733, Lüneburg, Tyskland

Artikkelstart

Georg Böhm var en tysk komponist og organist. Han er særlig kjent for sin innflytelse på Johann Sebastian Bach og for utviklingen av koralpartitaen.

Böhm utdannet seg ved universitetet i Jena i årene 1684 til 1690. Etter uteksamineringen flyttet han til Hamburg. Selv om det ikke finnes kilder om virket hans her, antas det at han arbeidet som kirkemusiker. I 1697 døde daværende organist ved Johanneskirken i Lüneburg, Christian Flor, og etter prøvespill ble Böhm enstemmig valgt til å overta stillingen etter ham. Böhm forble organist i Johanneskirken frem til sin død. Som tenåring studerte Johann Sebastian Bach i en periode Lüneburg, få år etter Böhm flyttet til byen. Til tross for manglende kilder fra deres samtid, er det rimelig å anta at Bach og Böhm kjente hverandre, da Böhms stil gir gjenlyd i musikken til Bach.

Komposisjoner

Böhm er mest kjent for klavermusikken han skrev for orgel og cembalo, men skrev også annen musikk, deriblant verker for kor. Han skrev en lang rekke av preludier, fuger, koralforspill, suiter, kantater og geistlige sanger.

Stilmessig holdt han seg mye innenfor den nordtyske stilen, men blandet også elementer inn fra både fransk og italiensk musikk.

Han bidro stort til utviklingen av orgelrepertoaret gjennom koralpartitaen, som er et variasjonsverk over en koral.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg