Georg Angerer

Faktaboks

Georg Angerer

Georg Heinrich Christian Angerer

Født
14. oktober 1903, Wilhelmshaven
Død
1987, Leipzig

Artikkelstart

Georg Heinrich Christian Angerer var en tysk flyktning i Norge som gikk i Gestapos tjeneste under andre verdenskrig.

Georg Angerer var født 14. oktober 1903 i Wilhelmshaven. Som sosialist fra 1921 deltok han aktivt i kampen mot nazismen og gikk i dekning i Leipzig da Adolf Hitler tok over makten i Tyskland. Angerer kom som tysk flyktning til Norge i 1933, hvor han fikk hjelp av Arbeidernes Justisfond. Angerer ble kjent under navnet «Edgar Løwe» i norsk arbeiderbevegelse, hvor han før krigen fikk innpass og venner. Angerer tilhørte opprinnelig Sosialistische Arbeiterpartei Deutschlands og miljøet rundt Willy Brandt, men kom på kollisjonskurs med dette og gikk over til partiet Revolutionäre Sozialisten. Før krigen hadde Angerer arbeid som typograf hos firmaet Rich. Andvord.

Under krigen

Da den tyske okkupasjonen av Norge var et faktum, ble Angerer tolk og agent for Gestapo i Oslo. Alt i august 1940 forhørte han Olga Eltvig, som var tilknyttet den sovjet-kontrollerte Wollweber-organisasjonen. Eltvig havnet i konsentrasjonsleiren Ravensbrück. Fra oktober gjorde han tjeneste i fengslet på Møllergt. 19.

Våren 1941 ble Angerer nestsjef for fangeleiren ved Åneby i Hakadal. Deretter var han kriminalpolitimann ved Gestapos Referat IV N med ansvar for å verve agenter. Han ble innblandet i flere arrestasjoner og voldelige forhør. Angerer hoppet av til Sverige i november 1943 og brakte med seg ei liste med 84 agenter i Gestapos tjeneste til norske myndigheter her ( kriminalsekretær Heinitz' «Liste der V-Personen des Sonderreferates fra 7.5.1942»). I Sverige ble han fengslet i Kalmar til oktober 1945 og deretter utlevert til Norge.

Etter krigen

Angerers virksomhet for tyskerne ble nå etterforsket. I et skriv fra desember 1947 anbefalte politiinspektør Gunnar Haarstad henleggelse av saken mot ham, under forutsetning av at han ble utvist fra Norge. Angerer ble transportert til Tyskland i juni 1948, til tross for at påtalemyndigheten ville reise sak mot ham. I brev fra riksadvokaten til Justisdepartementet 24. juni 1948 beklages dette sterkt "uten at den behandlende påtalemyndighet har hatt anledning til å ta standpunkt til spørsmålet". Riksadvokaten var i tvil om han skulle begjære Angerer tilbakesendt, men avsto fra det.

Angerer ble ikke straffet etter krigen, trolig fordi Rolf Gerhardsen, som han varslet i 1943 da Gerhardsen var i faresonen i Tønsberg, holdt sin hånd over ham. Det hjalp ikke at kommunistavisen Friheten protesterte mot utvisningen og ville ha Angerer straffet.

I 1959 ble Georg Angerer arrestert av Stasi i Øst-Tyskland etter ordre fra Stasi-sjefen Markus Wolf. Stasi vervet Angerer som rapportør i Øst-Tyskland og brukte ham blant annet til å sverte Willy Brandt, som han hevdet hadde hatt Gestapo-kontakter under krigen og senere kontakter med amerikanske agenter. Stasi truet Angerer med drapsanklage for hans tidligere Gestapo-tjeneste i Oslo hvis han ikke var villig til dette.

Angerer utarbeidet en rapport som også svertet Einar Gerhardsen, Oscar Torp og Trygve Lie i Arbeiderpartiet. Angerer bodde i Leipzig der han døde i 1987. I januar 1997 ble Markus Wolf stilt for retten blant annet tiltalt for å ha ødelagt Angerers liv.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tore Pryser, Hitlers hemmelige agenter, 2001
  • P. Vassbotn i Dagbladet juli 1987.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg