Genosse

Artikkelstart

Genosse er et tysk ord som kan oversettes med kamerat, ledsager, (parti)felle eller kollega. Den kvinnelige formen av dette substantivet er Genossin.

Faktaboks

Uttale
ɡəˈnɔsə
Etymologi

Ordet stammer fra gammelhøytysk ginōʒ(o), middelhøytysk genoʒ(e) og er i slekt med genießen (nyte, dra fordel av). Genosse betydde opprinnelig en person man har noe til felles med, som man i et fellesskap kan dra nytte av, for eksempel at man delte et beiteområde til dyrene.

I nyere tid brukes Genosse og Genossin mest om partifeller i venstreorienterte partier. I tidligere DDR, som var en sosialistisk ettpartistat, var Genosse og Genossin offisiell tiltaleform både innenfor partiet og militæret. I militær sammenheng satte man Genosse foran graden: Genosse Major. I partisammenheng kom Genosse foran navnet, for eksempel Genosse Erich Honecker. Genosse og Genossin ble generelt mye brukt i DDR, også utenfor partikretser.

I ordsammensetninger kan Genosse også i dag brukes i andre betydninger. Et eksempel er Zeitgenosse/ Zeitgenossin, som betyr en person som lever på samme tid; Goethes Zeitgenossen er for eksempel de menneskene som levde på samme tid som ham. Vi finner også ordet igjen i den offisielle tyske betegnelsen på Sveits: Schweizerische Eidgenossenschaft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg