Gennesaretsjøen

Gennesaretsjøen, hebr. Yam Kinneret, arab. Bahr Tabariye (blir også kalt Galileasjøen, Tiberiassjøen eller Ginossarsjøen), innsjø i nordlige del av Jordandalen, Israel, beliggende 209 m under havets overflate. Den er 21 km lang i nord–sør retning og 11 km bred øst–vest.

Faktaboks

Uttale
gennˈesaretsjøen

Lava som strømmet ut fra forkastninger i berggrunnen, har formet en naturlig terskel på tvers av Jordandalen og derved dannet innsjøen i dalbunnen ovenfor med tilsig fra Jordanelven. Innsjøen er fiskerik, omkranset i den sørlige delen av skogkledte strender, mot nord av åpnere slettelandskap.

Gennesaretsjøen er et meget viktig reguleringsmagasin for Israels vannforsyning. Den såkalte nasjonale hovedvannledningen, som danner hovedstammen i landets tilførselsnett, går fra innsjøen, over den israelske kystsletta til Negev (Dimona, Arad). Fallhøyden ved utløpet blir brukt til produksjon av elektrisk kraft.

I området rundt Gennesaretsjøen finnes mange ruiner av tidligere bysamfunn. Steder som Dalmanuta, Kapernaum, Korazin, Magdala og Tiberias er omtalt i evangeliene. Største bosetning i dag er Tiberias. Sørsiden av sjøen ved Jordanelven var kjerneområdet for etableringen av Israels første kibbutzer omkring 1910.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg