Gennesaretsjøen, hebr. Yam Kinneret, arab. Bahr Tabariye (blir også kalt Galileasjøen, Tiberiassjøen eller Ginossarsjøen), innsjø i nordlige del av Jordandalen, Israel, beliggende 209 m under havets overflate. Den er 21 km lang i nord–sør retning og 11 km bred øst–vest.

Lava som strømmet ut fra forkastninger i berggrunnen, har formet en naturlig terskel på tvers av Jordandalen og derved dannet innsjøen i dalbunnen ovenfor med tilsig fra Jordanelven. Innsjøen er fiskerik, omkranset i den sørlige delen av skogkledte strender, mot nord av åpnere slettelandskap.

Gennesaretsjøen er et meget viktig reguleringsmagasin for Israels vannforsyning. Den såkalte nasjonale hovedvannledningen, som danner hovedstammen i landets tilførselsnett, går fra innsjøen, over den israelske kystsletta til Negev (Dimona, Arad). Fallhøyden ved utløpet blir brukt til produksjon av elektrisk kraft.

I området rundt Gennesaretsjøen finnes mange ruiner av tidligere bysamfunn. Steder som Dalmanuta, Kapernaum, Korazin, Magdala og Tiberias er omtalt i evangeliene. Største bosetning i dag er Tiberias. Sørsiden av sjøen ved Jordanelven var kjerneområdet for etableringen av Israels første kibbutzer omkring 1910.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.