Genk

Artikkelstart

Genk er en by og en kommune i Belgia, i regionen Flandern, provinsen Limburg, i utkanten av Kempen, 14 kilometer nordøst for Hasselt. Byen hadde 66 110 innbyggere i 2018 og har et areal på 88 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
xɛŋk

Genk var tidligere sentrum for de nå nedlagte kullgruvene i Kempen, men har fortsatt en betydelig industri, blant annet innen stålverk, bil- og maskinindustrien. Byen er industrisentrum i Limburg med over 45 000 arbeidsplasser, men var opprinnelig en fredelig landsby, populær blant bildende kunstnere, som brukte byen som motiv. I 1901 ble det oppdaget kull, byen tiltrakk seg folk fra hele verden og vokste kraftig. Etter at kullgruvene ble nedlagt har deler av de gamle anleggene blitt utviklet til å bli et sentrum for nye næringer innen utdanning, økonomi, rekreasjon og kunst.

Den viktigste turistattraksjonen i Genk er Bokrijk, et friluftsmuseum med bygninger fra hele Flandern. Her finnes også nasjonalparken Hoge Kempen, som er Flanderns første nasjonalpark og ble åpnet i 2006. Nasjonalparken har et areal på 67 kvadratkilometer. Bilder utført av landskapsmalerne som besøkte Genk er utstilt i museet Emilie van Doren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg