Gemeinnutz vor Eigennutz er et tysk uttrykk som betyr 'fellesnytte (går) foran egennytte'. Det var et sentralt politisk slagord innenfor den tyske nasjonalsosialismen.

Faktaboks

Uttale
ɡəˈmaɪ̯nʊts foːɐ̯ ˈaɪ̯ɡn̩ʊts

Da det nazistiske partiet NSDAP ble grunnlagt i vertshuset Hofbräuhaus i München 24. februar 1920, var dette slagordet nedfelt i partiprogrammet. På en partiforsamling i august samme sted holdt Adolf Hitler en tale der han knyttet denne partiparolen til det ariske (Ariertum), som han satte opp mot det jødiske (Judentum). I nazistisk propaganda ble jødene framstilt som styrt av egoisme, mens det ariske prinsippet var å sette fellesskapet foran seg selv.

Tankegangen bak dette slagordet har lange røtter. Ideen om at lovgivningen bør fremme fellesskapet og ikke den enkelte finnes allerede hos den romerske politikeren Cicero (106–43 fvt.). I verket De finibus bonorum et malorum (Om det høyeste mål for godt og ondt) understreket han at verden er et politisk og sosialt fellesskap, og at fellesnytte, folkets vel, derfor naturlig må komme foran egennytte.

Også hos den franske filosofen og statsmannen Montesquieu finnes tankegangen om at individet må forplikte seg til fellesskapet og underordne seg fellesskapets interesser. Med liberalismen på 1700-tallet ble det satt større fokus på individet og individets rettigheter, men forestillingen om at fellesskapet er viktigere enn de enkelte individene har preget flere politiske tenkere. Innenfor klassisk marxisme er det for eksempel arbeiderklassen og proletariatet som går foran individet.

I den nazistiske propagandaen er det folket som settes først. Dette kommer tydelig fram i et annet nazistisk slagord: Du bist nichts. Dein Volk ist alles ('du er ingenting, folket ditt er alt'). Den ideologiske overbygningen til disse slagordene er forestillingen om en nasjonalsosialistisk Volksgemeinschaft, fellesskapet det tyske folket i mellom. Ideen om Volksgemeinschaft gjennomsyret det tyske samfunnet under Hitler og betydde i sin ytterste konsekvens å ofre sitt liv for føreren (Hitler) og folket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg