Gellért den hellige

Faktaboks

Gellért den hellige
Gerard Gerardo
Uttale
gˈælle:rt
Født
980, Venezia
Død
29. august 1046
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Gellért den hellige, italiensk geistlig som bidro til kristningen av Ungarn. Han var den første biskop av Csanád (opprinnelig Marosvár) i Ungarn, senere helgen.

Gellért ble født i Venezia og var opprinnelig munk, senere abbed, i klosteret San Giorgio Maggiore. Han la ut på pilegrimsferd til Det hellige land, men dro i stedet til Ungarn der han deltok i kristningen av folket under kong Stefan (István). Før Gellért ble biskop skal han ha levd en stund som eneboer. Hvorvidt han en tid oppholdt seg ved hoffet som lærer for kronprins Imre (Aymericus), er usikkert.

Ett verk av Gellért er bevart, en kommentar til Dan 3, 57–65: Deliberatio supra hymnum trium puerorum, som er det første litterære verk forfattet i Ungarn. Under en hedensk oppstand i 1046 ble han stenet og kastet utfor fjellet Kelen i Buda (fra da av kalt Gerard-fjellet, Gellérthegy), deretter spiddet.

Alle som deltok i kristningen av Ungarn ble skrinlagt og regnet som hellige, deriblant Gerard. Dette ble stadfestet av pave Gregor 7 i 1083.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg