Geir Lippestad

Faktaboks

Geir Lippestad
Født
7. juni 1964, Oslo

Artikkelstart

Geir Lippestad er en norsk advokat, organisasjonsleder og politiker. Han er mest kjent for rollen som forsvarer for massedrapsmannen Anders Behring Breivik i 2011-2012.

Bakgrunn

Lippestad er utdannet jurist (cand. jur.) fra Universitetet i Oslo i 1990, og er innehaver av Advokatfirmaet Lippestad.

Holmlia-drapet

Lippestad var 2001-2002 forsvarer for høyreekstremisten Ole Nicolai Kvisler, som ble dømt for drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo i 2001.

Generalsekretær

I årene 2005-2010 var han generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund, og var i den perioden blant annet medlem i Pasientskadenemnda.

Ved årsskiftet 2010-2011 etablerte han Advokatfirmaet Lippestad.

Terrorangrepet i Oslo

Etter terrorangrepene i Norge 22. juli 2011 var det Anders Behring Breiviks eget ønske å få Geir Lippestad som forsvarer. For Lippestad, som var nært knyttet til Arbeiderpartiet, som var hovedmålet for angrepet, var det en vanskelig avgjørelse å forsvare Breivik. Det bidro til økt forståelse for rettsprosessen hvordan han resonnerte rundt sin rolle. Gjennom intervjuer formidlet Lippestad prinsippet om at alle forbrytere har krav på en forsvarer, fordi «rettssystemet er så viktig for demokratiet». Han sa videre i et intervju med VG 29. juli 2011 at «en forsvarer har krav på ikke å bli identifisert med klienten. Jeg ivaretar hans interesser i forhold til de lover og regler som finnes i Norge».

Politiker

Geir Lippestad var kjent som profilert arbeiderpartipolitiker. Han var en tid nestleder i Nordstrand Arbeiderparti. Fra 2015 til 2017 var han byråd i Oslo med ansvar for næring og eierskap. Lippestad var medlem av Oslo bystyre 2015-2019. Lippestad måtte gå av som byråd etter at det kom fram at selskapet Boligbygg, som var underlagt hans byrådsavdeling, hadde betalt betydelig overpris for flere eiendommer og var involvert i en rekke tvilsomme transaksjoner over en periode på to år.

Høsten 2020 meldte Lippestad seg ut av Arbeiderpartiet og etablerte et nytt sentrumsparti, Sentrum.

Geir Lippestad var fra 2013 til 2020 styreleder i Tankesmien Agenda.

Utgivelser

  • Det kan vi stå for (sammen med Jon Gangdal), 2014
  • Et større vi, 2016

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg