Faktaboks

Også kjent som

Gavi, The Vaccine Alliance

The Global Alliance for Vaccines and Immunisation

Gavi er et internasjonalt vaksinefond som ble etablert i 2000. Bakgrunnen var at vaksinasjonsdekningen av barn i den fattige verden var fallende. Hovedkontoret ligger i Genève i Sveits.

Land med utbredt fattigdom kan søke om bistand både til anskaffelse av vaksiner og til å bygge opp helsetjenestesystemer, som sikrer at vaksinene faktisk finner frem til barna som trenger dem. Det er gitt støtte til tiltak i over 70 land. Gavi bidrar til anskaffelsen av 13 ulike vaksinetyper, for eksempel vaksiner mot humant papillomvirus (HPV), poliomyelitt, meslinger og røde hunder, meningitt A og gulfeber. Hvilke vaksiner og tiltak som det gis bidrag til, blir vurdert ut fra ulike former for risikovurderinger.

Gavi finansieres gjennom direkte bevilgninger fra en rekke ulike kilder, for eksempel internasjonale organisasjoner, regjeringer og ulike private aktører. Norge har vært en av de største bidragsyterne siden opprettelsen i 2000, med omlag ti prosent av de tilsammen rundt 20 milliarder dollar som Gavi har forvaltet siden opprettelsen. Av private bidragsytere har Melissa and Bill Gates Foundation stått sentralt. Forskning har vist at fondet har hatt en stor betydning for vaksinasjonsdekningen – spesielt i de landene som lå dårligst an ved etableringen.

Gavi ble de første seks årene ble ledet av nordmannen Tore Godal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg