Gauss Halvø

Artikkelstart

Gauss Halvø er en berglendt halvøy mellom Kejser Franz Joseph Fjord og Moskusokse Fjord på østkysten av Grønland, omlag 73 ½° nordlig bredde.

I dette området lå den norske meteorologiske stasjonen Myggbukta og flere norske fangststasjoner. Området er i dag ubebodd, men på det mest aktive, omring 1930, lå det 125 fangsthytter her. Stasjonen hadde norsk bemanning frem til 1959, er bevart som et minne fra det norske engasjementet i Østgrønland, og var et viktig element i de norske kravet om rettigheter under rettssaken i Haag, som i 1933 anerkjente dansk overhøyhet over Grønland.

Margrethedalhytten på den sydlige delen av Gauss Halvø er en jakthytte som ble restaurert i 2012, som har plass til to personer og fritt kan benyttes av besøkende. Hytten er restaurert av Nordøstgrønlandsk Kompagni Nanok, som er er en privat nonprofit-organisasjon stiftet i 1992 på bakgrunn av tidligere Østgrønlandsk Fangstkompagni Nanok A/S, opprinnelig grundlagt i 1929. Arbeidet finansieres av Aage V Jensens Fonde for naturens bevarelse og de vilde dyrs beskyttelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg