Gauss Halvø er en berglendt halvøy mellom Kejser Franz Joseph Fjord og Moskusokse Fjord på østkysten av Grønland, omlag 73 ½° nordlig bredde.

I dette området lå den norske meteorologiske stasjonen Myggbukta og flere norske fangststasjoner. Området er i dag ubebodd, men på det mest aktive, omring 1930, lå det 125 fangsthytter her. Stasjonen hadde norsk bemanning frem til 1959, er bevart som et minne fra det norske engasjementet i Østgrønland, og var et viktig element i de norske kravet om rettigheter under rettssaken i Haag, som i 1933 anerkjente dansk overhøyhet over Grønland.

Margrethedalhytten på den sydlige delen av Gauss Halvø er en jakthytte som ble restaurert i 2012, som har plass til to personer og fritt kan benyttes av besøkende. Hytten er restaurert av Nordøstgrønlandsk Kompagni Nanok, som er er en privat nonprofit-organisasjon stiftet i 1992 på bakgrunn av tidligere Østgrønlandsk Fangstkompagni Nanok A/S, opprinnelig grundlagt i 1929. Arbeidet finansieres av Aage V Jensens Fonde for naturens bevarelse og de vilde dyrs beskyttelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.