Gary

Metodistkirken i Gary, oppført i 1925, har stått tom siden 1975.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Gary er en by i USA i delstaten Indiana, ved sørenden av Lake Michigan, 50 km sørøst for Chicago. Byen har 76 008 innbyggere, hvorav 81,5 prosent er svarte (US Census, 2017). Opprinnelig var Gary befolket av innvandrere fra Sør- og Øst-Europa. Gary har vært preget av drastisk fraflytting siden omstruktureringen av stålindustrien tok til på 1970-tallet; byen hadde 178 320 innbyggere i 1960 og 152 000 innbyggere i 1980.

Faktaboks

Uttale
gˈæ:ri

Gary inngår i Chicago-regionen, og hovednæringen er fremdeles stålindustri. I tillegg til rørstål, platestål, jernbaneskinner og andre primære metallprodukter, lages bildeler, kjemikalier, plastvarer, sement og petroleumsprodukter. Byen er sete for Indiana University Northwest (1963).

Byområdet ble innkjøpt av U.S. Steel Corporation i 1905, og byen grunnlagt i 1906. Stålverkene ligger langs Lake Michigan, mens selve byen ligger lenger sør. Et omfattende byfornyelsesarbeid ble igangsatt i 1970-årene, blant annet med sikte på å bedre boligforholdene og å redusere de alvorlige miljøproblemene. Forsøk på å reversere nedgangen i byens økonomi med store byggeprosjekter, blant annet et Holiday Inn-hotell, lyktes ikke. I dag regner Gary Department of Redevelopment med at ¹3 av alle byens bygninger står ubebodd/forlatt.

En havn ved Burns Harbor øst for byen kan betjene havgående fartøyer gjennom St. Lawrence-kanalen. Gary ble en av de første større byer i USA som valgte en svart borgermester, Richard G. Hatcher (1967). For øvrig er byen kjent som Michael Jacksons fødeby.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg