Garantiinstituttet for eksportkreditt

Artikkelstart

Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK) var et norsk, statlig organ opprettet i 1960 for å fremme norsk eksport ved å gi norske bedrifter garantier ved eksport på kreditt til utenlandske kjøpere. I 2021 ble GIEK sammenslått med Eksportkreditt Norge AS til det nye Eksportfinansiering Norge (Eksfin).

Ordning

GIEK tilbød garantien ved eksport som kunne dekke tap som eksportører måtte lide på grunn av kontraktsbrudd av den utenlandske parten (kommersiell risiko), eller på grunn av krig eller nye lover og restriksjoner som en fremmed stat måtte innføre (politisk risiko). GIEK administrerte også en ordning med statsgaranti for utgifter i forbindelse med forundersøkelser og anbud.

Den markedsutsatte delen av GIEKs virksomhet ble i 2000 vedtatt overført til et datterselskap, GIEK Kredittforsikring AS, som ble satt i drift fra 2001.

GIEK var organisert som forvaltningsbedrift under Nærings- og fiskeridepartementet, og hadde vel 90 ansatte ved sammenslåingen. I 2017 utløste garantiene fra GIEK kontrakter på 21,5 milliarder kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg