Gapøya sett fra sørspissen av øya.
.
Lisens: fri

Gapøya, øy i Kvæfjord kommune, Troms, 4,7 km2 og ubebodd (2017). Høyeste punkt er Vesterskarholten på 270 moh. Sørenden av Gapøya var bebodd fram til 1971. I dag er hele øya med unntak av sørspissen, vernet som naturreservat med ilandstigningsforbud mellom 1. mai og 15. juli. Øya er et viktig hekkeområde for sjøfugl og også rype.

Faktaboks

Også kjent som

Gapøy

Bebyggelsen i sør brukes i dag som fritidsboliger. Gapøya hadde tidligere både butikk, poståpneri og fiskemottak, og de fleste innbyggerne livnærte seg på fiske og jordbruk, Det finnes spor av eldre bosetting på øya, og funn tilsier at øya har vært bebodd siden steinalderen.

Også Gapøyholman nord for Gapøya, i ytterste delen av Kvæfjorden, er vernet som naturreservat. Dette omfatter en større holme (Storholmen), to mindre holmer og vel et dusin skjær. Formålet med vernet er å bevare et område bestående av holmer og skjær med mellomliggende gruntvannsområder med dets plante- og dyreliv, særlig sjøfugl.

Kart

Gapøya
Gapøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Verneplan for Gapøya naturreservat i Lovdata

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg