Ganymedes
Ganymedes fotografert av den amerikanske romsonden Juno i 2021.
Av .
Lisens: NASA-lisens

Galileo Regio-området på Ganymedes. Bildet er tatt av romsonden Galileo 27. juni 1996, 7563 kilometer over overflaten. Formasjonene er svært gamle. De lyse og mørke linjene er gamle furer i skitten vann-is. Opphavet til det mørke materialet er ukjent, men det kan være fragmenter fra meteoritter som har truffet Ganymedes.

.
Lisens: fri

Ganymedes er den største av Jupiters måner. Ganymedes har en diameter på 5262 kilometer, omløpstid på 7,155 døgn og middelavstand til Jupiter på 1,071 millioner kilometer.

Faktaboks

Uttale
ganymˈedes

Ganymedes ble oppdaget av Galileo Galilei i 1610 og trolig nesten samtidig av Simon Marius, som har gitt månen navn.

På fotografier fra Voyager- og Galileo-romsondene viser overflaten områder med høy kratertetthet, noen kratre er gamle og nesten helt utvisket, andre er unge og skarpe med strålesystemer. Det finnes også områder med 5–10 kilometer brede, ofte parallelle furer som skyldes foldninger i en tidligere tynn skorpe. Ganymedes er utenom Jorden den eneste kloden der det er påvist foldninger. I 2016 ble NASAs romsonde Juno lagt i bane rundt Jupiter, og i 2021 innhentet romsonden de hittil beste nærbildene av Ganymedes der det ble oppdaget vannholdig is.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg