Gantt-diagram

Et Gantt-diagram er en god måte å vise en tidsplan for et prosjekt på. Diagram A viser varighet av aktiviteter som horisontale stolper. Plassering av stolpen angir start og slutt for aktiviteten. Milepæler er markert med oransje trekanter. Eksemplet er et prosjekt for å bygge en ny barnehage. Diagram B viser hvordan rekkefølgeavhengigheter kan vises ved hjelp av vertikale (blå) lenker. Diagram C viser et eksempel bruk av diagrammet til oppfølging. Den røde stiplede vertikale linjen viser oppfølgingstidpunktet. Sort farge på stolpen viser hvor langt aktiviteten er kommet.

Gantt-diagrammer
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Gantt-diagram er et diagram som viser aktiviteters tidsforløp i et prosjekt.

Et Gantt-diagram har tid langs den horisontale aksen og aktiviteter langs den vertikale aksen. Diagrammet inneholder en stolpe (strek) for hver aktivitet. Stolpens lengde angir varigheten og stolpens plassering viser når den skal utføres.

Diagrammet er svært godt egent til å presentere en tidsplan. Det anvendes til både for produksjonsplanlegging og prosjektplanlegging. Det gir oversikt over hvilke aktiviteter i et prosjekt som inngår, hvilken varighet de har samt tidspunkt for start og slutt (se illustrasjon – diagram A). Ved produksjonsplanlegging kan den vertikale aksen vise maskiner eller utstyrsenheter. Diagrammet benyttes da til vise når maskinene er planlagt opptatt eller ledig.

Flere varianter og anvendelser

En ulempe med Gantt-diagrammet at det ikke viser rekkefølgeavhengigheter mellom de ulike aktivitetene. Dette kan avhjelpes ved å benytte en variant av diagrammet som kalles «lenket Gantt-diagram». Vertikale lenker i diagrammet forbinder start- eller slutt-punkter på aktiviteter som er avhengig av å utføres i en bestemt rekkefølge (se illustrasjon – diagram B). I eksemplet kan ikke planering av tomt starte før planlegging av lekeområder er ferdig. Bygging av uværsskur og oppsetting av lekeapparater kan ikke starte før tomten er planert.

Gantt-diagrammet kan også benyttes til prosjektoppfølging av tid (se illustrasjon – diagram C). Hvor langt en aktivitet er kommet, markeres med at stolpen i diagrammet farges sort. I eksemplet ligger bygging av uværsskur etter planen. Ellers er alt i henhold til planen.

Historikk

Gantt-diagrammet har fått sitt navn etter den amerikanske ingeniøren Henry L. Gantt (1861–1919). Ifølge British Library arbeidet han etter endt utdanning i stålindustrien i USA hvor han ble assistent til Frederick W. Taylor som er kjent for sine bidrag til effektivisering og rasjonalisering av industriell produksjon.

Gantts diagram startet som et hjelpemiddel til å registrere fremdrift av arbeiderers aktiviteter mot en standard. Under arbeidet med å holde orden på aktiviteter under første verdenskrig i 1917, oppsto ideen om tidsplanlegging ved hjelp av et stolpediagram, det som vi i dag kjenner som Gantt-diagrammet.

Den polske ingeniøren Karol Adamiecki (1866–1933) hadde imidlertid allerede på midten av 1890-tallet utviklet et tilsvarende diagram som han senere kalte «harmonogram» .

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rolstadås, A., Olsson, N., Johansen, A. & Langlo, J. A. (2020). Praktisk prosjektledelse – fra idé til gevinst. 2. utgave. Trondheim: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg