Gange-Rolv. Statue av Arsène Letellier, en gave til Ålesund by i forbindelse med 1000-års jubileet for grunnleggelsen av det normanniske rike Normandie, 1911. Originalen ble laget i 1863.

Anon. Begrenset gjenbruk

Gange-Rolv, ifølge sagaene sønn av Ragnvald Mørejarl. Ble i Harald Hårfagres styringstid lyst fredløs i Norge på grunn av strandhogg. Han er ifølge norsk-islandsk tradisjon identisk med den Rollo som i 911 grunnla hertugdømmet Normandie i Frankrike og ble stamfar til den normanniske hertugslekt. Om hans avstamning har det hersket uenighet, i første rekke mellom danske og norske historikere.

Den danske historikeren Johannes Steenstrup hevdet i sitt store verk Normannerne (1876–82) at Rollo var dansk, under henvisning til den franske krønikeskriver Dudo av St. Quentin (død før 1043). Dudos skildring både av Rollo og av Danmark er imidlertid høyst fantasifull og delvis uriktig. Spørsmålet om Rollos nasjonalitet er fortsatt uløst. Mens britiske, franske og norske forskere stort sett har tillit til den norsk-islandske overlevering, har danske, svenske og tyske historikere fulgt Dudo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.