Gandhara-kunst

Relieff i skifer fra Gandhara (ca. 2–3. århundre fvt.) som viser Maras angrep på den blivende Buddha like før hans oppvåkning, samt Buddhas senere berøring av jorden (bhumisparsha).
Av /Museum für Asiatische Kunst der Staatlichen Museen zu Berlin - Preußischer Kulturbesitz.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Gandhara-kunst er kunst som har sitt navn etter landet i det nordvestlige Pakistan omkring Kabulelvas sammenløp med Indus.

Faktaboks

Uttale
gandhˈara-kunst

Dateringen av Gandhara-kunsten og dens hellenistiske forbilder er omstridt. Mye tyder på at den oppstod i siste århundre fvt. og hadde sin blomstringstid fra 100-tallet til 400-tallet evt., men spor av den finnes også senere.

De skytiske Kushana-kongene ble omvendt til buddhismen, og landet ble fylt med helligdommer og klostre, rikt smykket med statuer og relieffer med buddhistiske motiver. Muligens var det her Buddha selv først ble avbildet. Mens fremstillingene av den stående Buddha er hellenistiske i sin form, bygger statuene av den sittende, mediterende Buddha på indisk grunnlag.

I nyere forskning regner man med at Gandhara-kunsten fikk sine vestlige impulser først og fremst fra hellenistisk-romersk provinskunst blant annet i Syria, og man har påvist slående paralleller med tidlig kristen kunst. Men Gandhara-kunsten har også sin tydelige egenart. Den har øvd stor innflytelse på buddhistisk kunst både i India og Sentral-Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg