Utsikt over Gamlebyen. Vålerenga kirke i venstre bildekant. Til høyre litt av Bispevika og Ekebergskrenten.

Lars Mæhlum. fri

Gamlebyen, boligområde i bydel Gamle Oslo, Oslo, mellom Bjørvika og Ekeberg. Omfatter det vesentligste av Oslos eldste byområde og ble for det meste kalt Oslo i perioden 1624–1924 da byen het Christiania (Kristiania). Fra 1. jan. 1925 er byen kalt Oslo og de aller fleste navn med «Oslo» i Gamlebyen er erstattet med «Gamlebyen». Gamlebyen utgjør også et sogn i Vålerenga prestegjeld med 4206 innb. (2003).

Etter bybrannen 1624 og anlegget av Christiania på motsatt side av Bjørvika mistet det gamle Oslo sine privilegier, forfalt og ble en landsbyaktig forstad, preget av kirke- og klosterruiner som skaffet materialer til andre byggverk, men som etter hvert grodde til. Oslo Ladegård (som skjulte hvelvene av den gamle bispeborgen i sine kjellere) eide det meste av området. Annen gammel bebyggelse som, tross branner og ombygginger, til en viss grad holdt seg, var Dominikanerklosteret, der biskopen hadde sin bolig (nå Bispegården), og Fransiskanerklosteret med Oslo Hospital og kirke (nå Gamlebyen kirke). Forstaden Oslo hadde 1400 innb. da den 1859 ble innlemmet i Christiania, men folketallet økte raskt etter at gateforbindelsene med byens sentrum ble utbedret, og det vokste frem en leiegårdbebyggelse. Alna (Loelva), som rant gjennom Gamlebyen, ble 1923 ført inn i tunnel fra Kværner til Kongshavn for å skaffe jernbanen større arealer. Utgravning av den eldste bebyggelsen begynte i 1865, fra 1920-årene under ledelse av arkitekt Gerhard Fischer som anla Minneparken, en ruinpark med rester av Sankt Hallvardskatedralen med Olavskirken, Olavsklosteret og Korskirken (sognekirke for byens nordligste deler beliggende i den nåværende Oslo bispegårds hage). Andre utgravninger har vært foretatt under Ladegården og i Ladegårdshagen, ved Clemenskirken, og på jernbanetomten ved Sørenga, hvor ruinene av Mariakirken og Kongsgården ble avdekket i 1960-årene. I Mariakirkens ruiner ble Håkon 5 Magnussons grav 1969 markert med inskripsjon på en steinplate.

I 1990-årene ble hovedveisystemet i Gamlebyen lagt om for å gå utenom de bevarte restene av middelalderbyen, fra 1995 med tunnel under Ekebergåsen. I forbindelse med Oslos 1000-årsjubileum i 2000 ble ruinene av Clemenskirken avdekket, området rundt Mariakirken og Kongsgården ble opprustet, og den opprinnelige strandlinjen ble markert med et vannspeil. Disse arbeidene krevde bl.a. rivning av en lang, flerfelts veibro fra 1963 (Loengabroen). De videre planer for Gamlebyen innebærer bl.a. å føre trafikken på E 18 i nedsenket tunnel under Bjørvika.

Gamlebyen – boligstrøk i Oslo – 1 (bilde)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.