Utsikt over Gamlebyen. Vålerenga kirke i venstre bildekant. Til høyre litt av Bispevika og Ekebergskrenten.

.
Lisens: fri
Fra Kampen.

Tøyen Sentrum.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gamle Oslo er en bydel øst i Oslo indre by. Bydelen har 60 253 innbyggere (2022) og et areal på 7,5 kvadratkilometer. Den var fra opprettelsen den tredje største bydelen i Oslo etter folketall, men passerte Frogner i 2020 og er nå nest størst etter bydel Grünerløkka.

Beliggenhet og utstrekning

Bydelen ble utvidet ved bydelsreformen 2004 ved overføring av øyene i fjorden fra den tidligere bydelen Bygdøy-Frogner, Ekeberg-skråningen fra den tidligere bydelen Ekeberg-Bekkelaget, og Ensjø, Etterstad, Brynseng med mer fra den tidligere bydelen Helsfyr-Sinsen.

Bydel Gamle Oslo strekker seg etter utvidelsen fra Akerselva, som danner grensen til Sentrum i vest, til Ring 3 (Store Ringvei) i øst. Grensen mot Nordstrand i sør følger bygrensen før 1948 i Ekebergskråningen; i nord strekker bydelen seg til Tøyenparken. Bydelen omfatter Grønland og havneområdene på østsiden av Bjørvika i vest, lenger øst Kampen, Vålerenga og Gamlebyen; sistnevnte omfatter middelalderens Oslo og har gitt bydelen dens navn.

Bebyggelse og næringsliv

Bebyggelsen er relativt tett innenfor bygrensen fra før 1948, som grovt sett følger Gjøvikbanens trasé. Lenger ut er det åpnere bebyggelse, i vesentlig grad blokkbebyggelse fra årene rett etter andre verdenskrig.

Gamle Oslo har siden 1980-årene hatt meget stor byfornyelse, både ved rehabilitering og riving av eldre boligbebyggelse i mange av de sentrumsnære boligområdene, og ved boligbygging på tidligere næringsarealer (for eksempel på Grønland, Ensjø, Kværnerdalen og Sørenga). Det har resultert i at bydelen i tiårsperioden 2008–2018 sammen med bydel Grünerløkka hadde størst befolkningsvekst av alle bydelene i Oslo. I bydelen ligger ellers flere av områdene som inngår i den planlagte utbyggingen av fjordbyen.

Bydel Gamle Oslo har det største antall arbeidsplasser blant bydelene. Det er betydelige arbeidsplasskonsentrasjoner nærmest sentrum, særlig på Grønland og i området Etterstad/Brynseng. På Valle-Hovin er det kunstfrossen skøytebane, idrettshall og fotballstadion. Ved Tøyen T-banestasjon ligger Munchmuseet; nytt museum under bygging i Bjørvika. I Gamlebyen og på Hovedøya er det betydelige bygningsrester fra middelalderen.

Politikk

Det tradisjonelle arbeiderstrøket i Gamle Oslo har tradisjonelt vært dominert av venstresiden i politikken, og byens største parti, Høyre, ble bare femte størst i bydel Gamle Oslo ved kommunevalget 2019. Arbeiderpartiet mistet posisjonen som bydelens største parti i 2019, da Miljøpartiet De Grønne fikk 22,3 prosent av stemmene mot Arbeiderpartiet med 20,3 (tilbake fra 33,6 prosent i 2015). Også SV med 15,6 prosent og Rødt med 14,4 prosent står sterkt i bydelen, mens Høyre fikk 12,6 prosent.

Kart

Gamle Oslo
Gamle Oslo
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg