Gambias utenrikspolitikk

Artikkelstart

Gambia er helt omsluttet av det franskspråklige Senegal, og forholdet til nabolandet har vært ambivalent. Etter kuppforsøket i 1981 ble landene forent i Senegambia-konføderasjonen, men denne ble oppløst i 1989. Føderasjonen kom i stand som følge av påtrykk fra Senegal og var lite ønsket i Gambia, som også trenerte gjennomføringen av integrasjonen. Ved oppløsningen trakk Senegal sine tropper ut av Gambia.

Forholdet til Senegal var i første halvdel av 1990-årene noe avmålt, også på grunn av en til dels omfattende transitthandel som Senegal anså for å være smugling fra Gambia. Forholdet ble noe forbedret, og nye avtaler om handel og smugling inngått i 1996–1997. Opprøret i Senegals Casamance-provins har medført en mindre flyktningstrøm derfra til Gambia ved flere anledninger, med om lag 7000 flyktninger i 2006. I 2005 ble forholdet forverret som følge av at Gambia fordoblet prisen på fergetransport over Gambiafloden, hvorpå Senegal stengte grenseovergangene mellom landene. Etter megling i regi av den regionale samarbeidsorganisasjonen ECOWAS, samt Nigerias daværende president Olusegun Obasanjo, ble konflikten løst ved at prisene ble redusert og grensene åpnet.

Under president Dawda Jawara spilte Gambia en viktig rolle som megler i borgerkrigen i Liberia, og Gambia deltok fra starten i en flernasjonal fredsbevarende ECOWAS-styrke i Liberia (ECOMOG), senere også i ECOMOG-operasjonene i Sierra Leone i 1998 og Guinea-Bissau i 1999. Jawara forsøkte også å megle i konflikten mellom Senegal og Mauritania. Det nære samarbeidet med Nigeria ble avviklet etter kuppet i 1994.

Libya var under Jawara ansett som en destabiliseringstrussel; i 1995 inngikk Gambia vennskapsavtaler med Libya og Cuba.

President Yahya Jammehs nære forbindelser med Libya ble opprettholdt etter at han ble valgt til president i 1996. Dertil søkte han å etablere forhold til andre muslimske land; i motsetning til forgjengeren Jawara er Jammeh (en konvertert) muslim. Også under Jammeh søkte Gambia å spille en aktiv regional rolle, både gjennom deltakelse i flernasjonale grupperinger, som megler i konflikter og deltaker i fredsoperasjoner i regionen. Forholdet til Storbritannia ble forverret i 2001, da visehøykommissæren ble utvist fra Gambia.

Den afrikanske union (AU) avholdt i 2006 sitt toppmøte i Banjul, med nærmere 40 afrikanske statssjefer til stede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg