Folketallet i Gambia var 2004 ca. 1,5 millioner. Befolkningsutviklingen preges av både høye fødsels- og dødsrater. 45 % av befolkningen er under 15 år. Den årlige befolkningstilveksten var i perioden 1991–2001 beregnet til 3,6 % i gjennomsnitt. Spedbarnsdødeligheten var i 2003 beregnet til 75 per 1000 levendefødte; ti år tidligere var tallet ca. 120. Gjennomsnittlig levealder er 56,9 år for kvinner og 52,8 år for menn.

Befolkningen er delt i flere etniske grupper. De største er mandingo (42 %); fulani (18 %), wolof (16 %); diola (10 %) og sarahuli eller soninké (9 %). Fulaniene har lange tradisjoner som kvegbrukere, og en vesentlig del av denne gruppen holder fast ved denne leveveien. Særlig wolof og sarahuli har tatt opp handelsvirksomhet i byene, selv om flertallet fortsatt er bønder. Diola har sitt tradisjonelle levebrød som bønder i de kystnære områdene. Drøye 1/3 av befolkningen bor i byer; største byer er hovedstaden Banjul og Serekunda.

Over 95 % er muslimer (sunnittiske), 4 % er kristne (både katolikker og protestanter), resten er tilhengere av lokale religioner eller bahai.

Offisielt språk er engelsk. 42 % av befolkningen taler mandingo (mandinka). Fulani og wolof er også utbredt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.