Gambias befolkning

Folketallet i Gambia var 2004 ca. 1,5 millioner. Befolkningsutviklingen preges av både høye fødsels- og dødsrater. 45 % av befolkningen er under 15 år. Den årlige befolkningstilveksten var i perioden 1991–2001 beregnet til 3,6 % i gjennomsnitt. Spedbarnsdødeligheten var i 2003 beregnet til 75 per 1000 levendefødte; ti år tidligere var tallet ca. 120. Gjennomsnittlig levealder er 56,9 år for kvinner og 52,8 år for menn.

Befolkningen er delt i flere etniske grupper. De største er mandingo (42 %); fulani (18 %), wolof (16 %); diola (10 %) og sarahuli eller soninké (9 %). Fulaniene har lange tradisjoner som kvegbrukere, og en vesentlig del av denne gruppen holder fast ved denne leveveien. Særlig wolof og sarahuli har tatt opp handelsvirksomhet i byene, selv om flertallet fortsatt er bønder. Diola har sitt tradisjonelle levebrød som bønder i de kystnære områdene. Drøye 1/3 av befolkningen bor i byer; største byer er hovedstaden Banjul og Serekunda.

Religion

Over 95 % er muslimer (sunnittiske), 4 % er kristne (både katolikker og protestanter), resten er tilhengere av lokale religioner eller bahai.

Språk

Offisielt språk er engelsk. 42 % av befolkningen taler mandingo (mandinka). Fulani og wolof er også utbredt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg