Grioter i Gambia
Griotene Jali Alagi Mbye og Jali Mariama Saho opptrer i bryllup i Serekunda i Gambia, 2009. Mbye spiller kora.
Grioter i Gambia
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gambia er geografisk omgitt av nabolandet Senegal og har mange av de samme musikktradisjonene.

Tradisjonsmusikk

Gambia har gjennom historien vært preget av flere ulike folkegrupper som har tradisjonsmusikk med ulike karakteristiske trekk. Blant mandinka, fulani, diola og wolof har profesjonelle grioter en viktig rolle i musikklivet. Griotene framfører sanger og hyllingskvad til akkompagnement på kora, balafon, den mindre harpelutten ngoni, og de små luttinstrumentene xalam/konting. Særlig den virtuose kora- og balafonmusikken til mandinkaene er meget populær og har fått stor anerkjennelse internasjonalt. Påvirkningen fra arabisk tradisjon merkes først og fremst i sangen, gjennom utstrakt bruk av ornamentikk og den karakteristiske stemmeklangen.

Det finnes flere levende musikktradisjoner der ulike trommer, som djembe, sabbar og tamma («snakkende» tromme), brukes til å bygge opp komplementære rytmer og polyrytmikk, blant annet som akkompagnement til sang og dans.

Populærmusikk

Populærmusikk med afrikanske og vestlige elementer har vært populært siden 1970-tallet. Jaliba Kuyateh (født 1957) har gjort suksess med en fengende korabasert populærmusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg