Etter grunnloven av 1997 er Gambia en enhetsstatlig og demokratisk republikk. Statsoverhodet er en president, valgt i allmenne valg for fem år. Presidenten utnevner og leder regjeringen. Nasjonalforsamlingen har 53 medlemmer; 48 av disse er valgt i direkte valg for fem år, de siste 5 er utnevnt av presidenten.

Grunnloven av 1970 ble opphevet ved militærkuppet i 1994, men en ny demokratisk grunnlov trådte i kraft i 1997. Bortsett fra militærstyret i perioden 1994–1997 har Gambias statsstyre vært preget av større stabilitet enn i de fleste andre afrikanske land. Men landet er lite og ressursfattig og sårbart for økonomiske svingninger. Forholdet til Senegal, som det fra 1981–1989 var i konføderasjon med (Senegambia), er fra tid til annen anstrengt og bidrar til å destabilisere det gambiske styresettet.

Administrativt

Administrativt er Gambia inndelt i åtte områder, deriblant hovedstaden Banjul, og videre i 35 distrikter.

Rettsvesen

Rettsvesenet er basert på britisk, islamsk og tradisjonell rett. Den islamske rett utøves av egne domstoler i sivile saker som angår muslimer. Disse domstolene ledes av kadier. Den tradisjonelle rett utøves av distriktstribunaler som behandler både sivile og strafferettslige saker. Domstolsvesenet for øvrig omfatter en høyesterett, en appelldomstol, magistratretter og områderetter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg