Gallerkrigen

Den galliske høvdingen Vercingetorix overgir seg til Julius Caesar i 52. fvt.

Gaius Julius Caesar slik han er tegnet av Albert Uderzo i Asterix-albumet Asterix i keiserens klær. Caesars egen beretning om gallerkrigen er et verk som fremdeles leses, særlig av latinstuderende. Men for det brede publikum har nok tegneseriene om galleren Asterix bidratt langt mer til interessen for og kunnskapen om denne delen av historien. Caesar er en av gjennomgangsfigurene, og selv om serien er preget av satire og uærbødig humor, fremstilles han jevnt over som en stor hærfører og statsmann.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Gallerkrigen var den romerske statsmann og hærfører Gaius Julius Caesars krig mot gallerne i perioden 58–50 fvt. Gjennom erobringen av Gallia kom store deler av det vestlige Europa under romersk innflytelse.

Felttogene i Gallia har Caesar beskrevet i Commentarii de bello Gallico i sju bøker (norsk oversettelse fra 1964). I et nøkternt språk skildres kampene mot gallere og germanere. I enkelte avsnitt beskriver han gallernes og germanernes skikker og samfunnsforhold. Bøkene har vært et av standardverkene i latinopplæringen, også i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg