Gaeta

Artikkelstart

Gaeta er en by i Italia. Den ligger i regionen Lazio, ved Golfo di Gaeta, nordvest for Napoli. Byen har omtrent 20 000 innbyggere (2011).

Faktaboks

Uttale
gaˈeta

Byen er et badested og fiskehavn, og næringslivet består blant annet av petroleumsraffineri og glassverk. Den er et erkebispesete. Den gamle bykjernen har et middelaldersk preg og domineres av katedralen fra 1100-tallet og festningen fra 1200–1400-tallet. Her er smale smug og smågater med gamle portaler, mange små torg og kirker.

Historie

Gaeta, oldtidens Caietae Portus, var et av romernes mest søkte sommeroppholdssteder, men det finnes imidlertid bare sparsomme rester av et amfiteater, et teater og en akvedukt. Etter Romerrikets sammenbrudd spilte Gaeta en viktig rolle som selvstendig havneby. Fra 800-tallet dannet byen med nærmeste distrikt et hertugdømme, først under de bysantinske keisere, og på 1000-tallet under de normanniske grever.

I 1135 ble byen innlemmet i Roger av Sicilias rike. Festningen er blant annet kjent som tilfluktssted for pave Pius 9 under revolusjonen i 1848 og for den langvarige beleiringen i 1860–1861, da den siste motstander av det nye Italia, Frans 2 av Begge Sicilier, måtte gi tapt. Mange av byens middelalderbygninger ble skadet under de alliertes invasjon i 1943.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg