Gabrielle Roy

Faktaboks

Gabrielle Roy
Uttale
roˈa
Født
1909
Død
1983

Gabrielle Roy, kanadisk franskspråklig forfatter. Hun arbeidet som lærer og journalist før hun debuterte med Bonheur d'occasion (1945, norsk overs. Blikkfløyten, 1950). Dette er er en sosialrealistisk roman som markerte et vendepunkt i den fransk-kanadiske litteraturen fordi den skildrer byen og ikke landsbygda, og fordi den gir en usminket skildring av levekårene for den fransk-kanadiske arbeiderklassen. Med denne boken ble Roy den første kanadiske forfatteren som vant den prestisjefylte franske Prix Fémina. Den hører til de kanadiske bøkene som er oversatt til flest språk.

Roys senere romaner er preget av psykologisk realisme, og de er ofte mer innadvendte og lyriske. La petite Poule d'eau (1950, "Den lille vannhøna"), Alexandre Chenvert, caissier (1954, "Alexandre Chenvert, kasserer"), Rue Deschambault (1955, "Deschambault-gaten"), La Rivière sans repos (1970 "Elven uten fred") og Cet Été qui chantait (1972, "Denne sommeren som sang"). Hun utgav også novellesamlinger, blant annet. La Route d'Altamont (1966, "Altamont-veien").

En av Roys viktigste bøker er selvbiografien La Détresse et l'enchantement ("Fortvilelse og fortryllelse") som kom ut posthumt i 1984. Hun skrev også barnebøker som er blitt svært populære i Canada. Roy forener et pessimistisk menneskesyn med sterk tro på humanistiske verdier. Nesten alle bøkene hennes finnes i engelsk oversettelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg