Gabriele D'Annunzio

Faktaboks

Uttale
danˈuntsiå
Født
1863
Død
1938

Gabriele D'Annunzio, italiensk forfatter; tilhørte den retning i italiensk litteratur som kalles dekadentismen, debuterte som lyriker 16 år gammel. Hans sterke nasjonalfølelse kommer til uttrykk i hans forfatterskap under den første verdenskrig, og han deltok både i marinen og i flyvåpenet. I september 1919 ledet han et korps av frivillige for å fremtvinge at byen Fiume skulle bli italiensk. Da dette skjedde i 1924, fikk han tittelen fyrste av Montenevoso. Mussolini var for ham den som satte hans egne politiske ideer ut i livet.

D'Annunzios historiske og kulturelle betydning består i hans evne til å oppfange samtidens nye kunstneriske retninger i Europa. Han lærte av Schopenhauer, Wagner og Nietzsche, var som lyriker påvirket av de gamle latinske og av renessansens diktere så vel som av Baudelaire og Carducci, og som romanforfatter av Maupassant, Bourget og de store russerne. Men de stadig nye impulsene og temaene ble til et utvendig artistisk ornament og avslørte hans manglende evne til å gå i dybden i sin diktning. Skuespillene La Città morta (1898) og Francesca da Rimini (1902) er mer lyriske verker enn egentlig teaterstykker. Som romanforfatter stod han sentralt i italiensk litteratur med bl.a. Il Trionfo della morte (1894, norsk overs. Dødens triumf, 1901). Il Fuoco (1899) skildrer hans kjærlighetsforhold til Eleonora Duse. Hans fortjeneste består særlig i et fremragende språklig og stilistisk uttrykk med sjelden sans for det musikalske, maleriske og stemningsskapende. Både i sitt liv og i sitt forfatterskap fremtrer D'Annunzio som den artistiske skjønnhetsdyrker, kynisk og raffinert, den yppige sanselighets representant.

Diktet Poema paradisiaco (1893), dramaet La figlia di Jorio (1904) og diktsamlingen Alcyone (tredje bind av Laudi, 1904) representerer noe av det beste i hans produksjon sammen med noen av hans senere bøker, som for en stor del har form av dagbøker: Contemplazione della morte (1912), Notturno (1921). De fleste av hans romaner og en rekke dramaer er oversatt til norsk, dansk eller svensk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg